OD DANAS KAO SKELA NA TISI: Porinut motorni tegljač "Štrbac"

B. Grujić

20. 04. 2021. u 15:43

NA Begeju, kod brodogradilišta Begej Šipjard 2", porinut je motorni tegljač "Štrbac" koji je zaplovio put Taraša, gde će se koristiti za pokretanje skele na reci Tisi, čime će biti rešen problem tamošnjih poljoprivrednika, nastao usled početka primene zakonske uredbe kojom se na međudržavnim rečnim tokovima zabranjuje upotreba skela vučenih sajlom.

ОД ДАНАС КАО СКЕЛА НА ТИСИ: Поринут моторни тегљач Штрбац

Foto: Grad Zrenjanin

Istom uredbom nalaže se da skelu pokreće plovilo sa čvrstom vezom i stručnom posadom, a reka Tisa, uz Dunav i Savu, spada među tri reke u Srbiji sa uspostavljenom međunarodnom plovidbom.  


-  Skela na Tisi ne ide u penziju, privremeno će njen posao obavljati ovaj tegljač - kaže Saša Santovac zamenik gradonačelnika Zrenjanina, uz napomenu da grad Zrenjanin godišnje iz budžeta izdvaja oko 2,5 miliona dinara za funkcionisanje skele i da postoje dva rešenja, da se kupi brod, ili iznajmi sa kompletnom posadom, koji bi preuzeo ulogu skele.

Direktor brodogradilišta "Begej Šipjard" Marko Gudović, napominje da je snaga tegljača hiljadu tona nosivosti, da je dugačak 19 metara i da će moći da opslužuje skelu na Tisi bez ikakvih problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)