PARE DAVALI ČAK I OBEZBEĐENJU: Detalji afere - Kako je 20 sportskih klubova u Prijepolju nenamenski trošilo novac

A. ROVČANIN

13. 04. 2021. u 08:35

OPŠTINSKO veće je usvojilo izveštaj Komisije za kontrolu trošenja budžetskih sredstava u oblasti sporta.

ПАРЕ ДАВАЛИ ЧАК И ОБЕЗБЕЂЕЊУ: Детаљи афере - Како је 20 спортских клубова у Пријепољу ненаменски трошило новац

Foto: A. Rovčanin

Ona je ustanovila da najveći broj klubova iz grada na Limu nije opravdao lane dobijeni novac, ili ga je trošio nenamenski.

- Rad 20 sportskih kolektiva je tokom prošle godine sufinansiran sa 17 miliona i 450.000 dinara. Iako su klubovi bili u obavezi da novac troše u skladu sa Zakonom o sportu, Pravilnikom i Zakonom o računovodstvu i budžetskom sistemu, te revidiranim budžetima, to se nije desilo, pa će više od trećine dobijenog morati da vrate - kaže Snežana Kijanović, predsednica Komisije koja je ustanovila i to da je bilo klubova koji zbog pandemije nisu imali takmičenja, ali ih to nije omelo da neopravdano potroše više od 3,5 miliona na ime hranarine.

Da apsurd bude veći, deo sportskih klubova je ugovore sa Opštinom potpisivao i dobijao novac bez dostavljenog revidiranog budžeta, što je suprotno Zakonu o sportu.

- U uslovima znatno smanjenih aktivnosti, znatan deo dobijenog novca su morali da vrate u budžet, a oni su, umesto toga, isplaćivali hranarine. I to ne samo igračima, već i službenim licima, sekretarima, generalnim sekretarima, ljudima koji rade kao obezbeđenje... što je nezakonito - objašnjava član Komisije Luka Šuljagić, dok prvi čovek Prijepolja Vladimir Babić kaže da lokalna samouprava neće gasiti nijedan klub i vraćena sredstva će ponovo uložiti u sport, ali odgovorni moraju da snose posledice.

Istine radi, Opština je tokom poslednjih nekoliko godina u prijepoljski sport uložila više od 170 miliona dinara, međutim, rezultati koje su ovdašnji klubovi ostvarili su daleko od očekivanih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024