DESPOTOVAC BRINE O ŽIVOTNOJ SREDINI: Posađeno 150 stabala belog jasena (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

12. 04. 2021. u 12:28

ZAHVALjUJUĆI Udruženju “Moja Resava”, u saradnji sa lokalnom samoupravom, Opština Despotovac se pridružila akciji “Posadi svoj hlad” i jedina u Pomoravlju dobila 150 sadnica belog jasena, koje su obezbedile društveno odgovorne kompanije.

ДЕСПОТОВАЦ БРИНЕ О ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ: Посађено 150 стабала белог јасена (ФОТО)

Foto:SO Despotovac

- Prve sadnice zasadili smo u vrtiću, a potom smo istrulela stabla s javnih površina zamenili novim sadnicama. Ovo nije samo ekološka akcija, usmerena ka borbi protiv klimatskih promena, već akcija koja ima i zdravstvenu funkciju. Proteklih godina smo brinuli o kvalitetu vazduha na teritoriji opštine, javne ustanove priključili smo na toplanu na biomasu, čime je zagađenje vazduha značajno smanjeno, a kada su javne ustanove u pitanju smanjeno je za 80 odsto, jer nisu aktivna 4 dimnjaka koja su bila veliki zagađivači, a takođe su značajno smanjeni i troškovi grejanja – kaže Nikola Nikolić, predsdnik opštine Despotovac.

On je dodao da sledi rešavanje poblema poput zagađenje reke Resave, da je u planu kompletna rekonstrukcija kanalizacione mreže i u nekoliko sela, tako da će time biti poboljšan i kvalitet vode, a u planu je i mnogo novih projekata koji će opština realizovati u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Vladom Republike Srbije.

- Trudimo se da podignemo ekološku svest građana opštine Despotovac u saradnji sa lokalnom samoupravom, imaćemo neke projekte, neke smo završili i iskreno se nadam da građani to vide – ocenio je Nebojša Milovanović, predsednik ekološkog Udruženja “Moja Resava”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VAŽNO SAOPŠTENJE MUPA ZA GRAĐANE NIŠA: Stanari ovih ulica biće evakuisani u nedelju, na snazi nekoliko bitnih pravila ponašanja (FOTO)