ZA PAROHIJANE ČAK 3.500 NASLOVA: Prva crkvena biblioteka u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Nišu čuva retke i vredne knjige

J. ĆOSIN

03. 04. 2021. u 05:55

ROMAN Aleksandra Dime "Grof Monte Kristo" iz 1868. godine objavljen na staroslovenskom jeziku, fototipsko izdanje Radoslavljevog jevanđelja, koje je po starosti druga knjiga iza Miroslavljevog jevanđelja, kao i fototipsko izdanje Beogradskog parimejnika i Vujanskog četvorojevanđelja, ali i brojne enciklopedije i rečnici samo su deo bogate kolekcije koja krasi police prve crkvene biblioteke u Nišu koja je nedavno otvorena u Parohijskom domu Hrama Vaskrsenja Hristovog u Nišu, kraj Bogoslovije.

ЗА ПАРОХИЈАНЕ ЧАК 3.500 НАСЛОВА: Прва црквена библиотека у Храму Васкрсења Христовог у Нишу чува ретке и вредне књиге

Otac Boban Stojković u biblioteci / Foto J. Ćosin

Biblioteka je otvorena za sve građane koji, osim duhovne literature, mogu odabrati i dela klasične književnosti, beletristike ili stručne literature. Starešina Hrama Boban Stojković kaže da biblioteka nosi ime Starca Nikanora Hilandarca zaslužnog za izgradnju Parohijskog doma i crkve hilandarskog metoha.

- Ima knjiga koje ne mogu da se iznose. Tu se mogu naći razna dela, od knjiga o veri, popularnih naslova, pa do knjiga iz medicine, filozofije i romana za decu - objašnjava otac Boban.

U biblioteci ima oko 3.500 izdanja, a očekuju da će do Uskrsa imati oko 5.000 knjiga. Stojković je pomenuo da su dobrodošle donacije knjiga svih građana i ustanova, s tim što će knjige čiji sadržaj nije prikladan za crkvenu biblioteku biti prosleđene drugim bibliotekama.

RARITET

Bojan Stamenović donirao je najstariju knjigu, iz 1868, a na policama su i enciklopedije na srpskom, engleskom, grčkom i francuskom, rečnici stranih jezika, među kojima i japansko-srpski rečnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)