HRISTA JE NOSIO U DUŠI, PRAVOSLAVLJEM SE PONOSIO: Vladika Lavrentije služio parastos episkopu Jovanu u Šapcu (FOTO)

V.Mitrić - B.Puzović

28. 03. 2021. u 22:17

EPISKOP šabački i administrator valjevski Lavrentije služio je parastos povodom 32 godine od upokojenja episkopa šabačko-valjevskog Jovana Velimirović, sinovca i učenika svetog vladike Nikolaja Velimirovića, u crkvi Svetog Save u Šapcu.

ХРИСТА ЈЕ НОСИО У ДУШИ, ПРАВОСЛАВЉЕМ СЕ ПОНОСИО: Владика Лаврентије служио парастос епископу Јовану у Шапцу (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Vladika Jovan ostao je upamćen, ne samo kao jedan od najuglednijih arhijereja SPC, već i profesora i rektora Beogardske bogoslovije.Vladika Lavrentije, koji ga je, pre 32 godine, nasledio u Eparhiji šabačko valjevskoj, bio je i njegov saradnik u Bogosloviji, koji kaže da mu je eprahiju ostavio „kao najlepše uređeni vrt“.

Pomen tom arhijereju služio je, sa sveštenstvom i monaštvom, iguman manastira Lelić, kod Valjeva Georgije (Mićić), gde, u kapeli, počiva vladika Jovan, sa najbližim srodnicima, među kojima su i roditelji svetog vladike Nikolaja.

- Vladika Jovan bio je, u doslovnom smislu, čovek evanđelskog života i sjaja koje je na sve prenosio -priča protođakon dr Ljubomir Ranković, koji je bio njegov đakon, sekretar, a potom i bliski saradnik u ulozi nadaleko čuvene izdavačke i medijske kuće „Glas Crkve“, koja je imala istoimeno radio koji je imao nacionalnu frekvencciju i časopisu, čiji je tiraž išao i do 200. 000 primeraka! -Hrista je nosio u srcu i duši, pravoslavljem se ponosio. Kao dečaka okupator su ga zarobili zajedno sa njegovim stricem, Nikolajem, čije su mošti u Manastiru Lelić, u hramu koji je lelićki svetac za života podigao, i patrijarhom srpskim Gavrilom Dožićem.

Foto: V. Mitrić

Dr Ranković je objavio knjigu o vladiki Jovanu, koja je odlično primljena u javnosti, posebno među verujućim ljudima i onima koji su ga poznavali.Nekadašnji čelnik Valjeva, a potom Vlade Srbije, Dušan Mihailović, koji je, kao mlad funkcioner, sarađivao sa vladikom dobro je zapamtio njegove reči: - Vi komunisti ste dosta uradili u materijalnom pogledu. Bavite se ljudskim dušama, a ne znate to radite. Zato ćete propasti!

- Moj otac je početkom sedamdesetih godina bio na čelu opštine Loznica i bio je veliki prijatelj sa vladikom Jovom, kako smo ga svi zvali, bio je gorostas po stasu, ali i po glasu, duhu i dobroti -kaže ugledni Lozničanin Aleksandar Acio Lečić, pedantni hroničar Jadra i Loznice . -Mnogo puta je bio u našem domu, radovalo ga što je u to doba moj otac, Jovan Lečić, njegov imenjak, svesrdno pomagao Crkvu i na svaku našu ljubav uzvraćao nam je istom merom.U istoj godini, 1989. Gospodu su se predstavila oba Jovana. Njegova slika je u našem domu i danas kao ikona. Pravi dostojni srodnik velikog vladike Nikolaja Velimirovića. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)