BORBA I ZA KREVET VIŠE: Teška situacija u kraljevačkoj opštoj bolnici "Studenica" koja je u kovid-sistemu

G. ĆIROVIĆ

26. 03. 2021. u 07:26

MORAMO da se borimo za živote pacijenata, ali smo u nezavidnoj situaciji.

БОРБА И ЗА КРЕВЕТ ВИШЕ: Тешка ситуација у краљевачкој општој болници Студеница која је у ковид-систему

Foto G. Šljivić

Naši lekari i medicinsko osoblje su gotovo na izmaku snage jer ulazimo u šestu nedelju povećanja broja novozaraženih, četvrtu u kojoj smo u Kraljevu konstantno iznad 100.

Nemamo mogućnost da proširimo smeštajni kapacitet za više od 90 kovid pacijenata, ali ćemo, ako bude potrebe, morati da iselimo čitav sprat na kojem su sada Psihijatrijsko i Neurološko odeljenje, pa da dobijemo još 60 postelja. Ili ćemo pacijente morati da šaljemo u druge kovid-ustanove u okolini - kaže dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice "Studenica" u Kraljevu.

APEL

- APELOVAO bih i još jednom zamolio sugrađane da se što pre vakcinišu, za šta su im na raspolaganju naši punktovi u novoj Hali sportova. To je jedini spas! Tokom vikenda bi trebalo da stigne novi kontingent vakcina i svima nam je u interesu da što više građana stekne imunitet - naglasio je direktor OB "Studenica".

Komentarišući aktuelno stanje u ovoj medicinskoj ustanovi, naglašava i to da su hospitalizovana 72 pacijenta sa teškom kliničkom slikom, čije lečenje zahteva kiseoničku terapiju, a u toku je prijem još najmanje petoro.

dr Zoran Mrvić, Foto G. Šljivić

- Na Intenzivnoj nezi je 14 pacijenata od kojih je jedan na respiratoru, devetoro na neinvazivnoj ventilaciji, a četvoro na takozvanom haj flou režimu. Nažalost, preminulo je troje pacijenata iz Kraljeva i dvoje iz Vrnjačke Banje - nastavlja dr Mrvić.

U kovid-ambulanti, u kojoj prepodne dežuraju tri, a popodne dve lekarske ekipe, samo 24. marta je obavljeno je ukupno 202, a sutradan do podneva više od 100 pregleda...

- Ne vidimo svetlo na kraju tunela, ali se nadamo da će već naredne sedmice doći do zaravnjivanja takozvane krive. Zabrinjava nas i to što svakodnevno moramo da obezbedimo još smeštaja, a dužina lečenja sadašnjih pacijenata nije kratka kao ranije - zaključuje dr Zoran Mrvić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna