ISTORIJSKO "NE" ZA SPAS REKE I POTOKA: Odbornici Skupštine grada u Vlasotincu zabranili izgradnju mini-hidroelektrana

D. ALIHODžIĆ

20. 03. 2021. u 07:26

SKUPŠTINA opštine u Vlasotincu je - na predlog 28 odbornika SNS i SPS - donela odluku o zabrani izgradnje malih hidroelektrana na teritoriji opštine, do usvajanja Izmena i dopuna planske dokumentacije u delu koji se odnosi na MHE.

ИСТОРИЈСКО НЕ ЗА СПАС РЕКЕ И ПОТОКА: Одборници Скупштине града у Власотинцу забранили изградњу мини-хидроелектрана

Detalj sa sednice u Vlasotincu / Foto Publika

- Smatram da su ovim uvažene želje i ostalih odbornika, kao i svih Vlasotinčana i građanskih inicijativa sa čijim smo predstavnicima razgovarali tokom prethodnih meseci. Postoje mnogobrojni radovi stručnih ljudi koji govore o negativnom uticaju derivacionih hidroelektrana na životnu sredinu, a u našem slučaju je posebno važnja činjenica da se Vlasina koristi za vodosnabdevanje više od 20.000 ljudi, zbog čega ove hidroelektrane ne želimo ni na njenim pritokama. Uostalom, dozvolu za gradnju nije moguće dobiti i zato što se radi o zoni sanitarne zaštite - istakao je prvi čovek lokalne samouprave Bratislav Petrović.

Kaže da ovakva odluka dosad nije doneta iz različitih razloga, a ne beži ni od toga da lično podnese deo političke odgovornosti, s obzirom na to da je u dva navrata bio predsednik Skupštine. Ipak, odmah po izboru za predsednika Opštine, kaže, pokrenuo je i ovo pitanje, te organizovao konsultacije sa čelnicima drugih lokalnih samouprava koje su već donele slične akte.

Jednako je, na kraju, važno i to što član 2 ove odluke predviđa da se - kada se bude menjala planska dokumentacija - zabrani izgradnja derivacionih, cevovodnih, a razmotri mogućnost za izgradnju pribranskih, malih hidroelektrana čijom izgradnjom ne bi bili ugroženi vodosnabdevanje i eko-sistem.

HALA

PRILIKOM usvajanja izveštaja o radu SRC "Vlasina", odbornik Dragan Spasić je napomenuo da konačno treba rešiti problem grejanja hale.

- Lane je montirana toplotno-rashladna stanica i planirano je da se vodom napaja iz postojećih, starih bunara. Ispostavilo se, međutim, da je temperatura vode nedovoljna za tu vrstu grejanja, pa je pre nekoliko dana potpisan ugovor za izradu projekta novih bušotina - odgovorio je pomoćnik predsednika Opštine Vladimir Kocić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)