UGOVOROM ZABRANJENO ŠTAMPANJE: Sud naložio povlačenje udžbenika profesora Albijanića sa sajta besplatnih knjiga

B.B.

18. 03. 2021. u 14:07

VIŠI sud u Beogradu naložio je Fondaciji "Alek Kavčić", da sa svog sajta povuče udžbenik "Matematika sa zbirkom zadataka za 7. razred osnovne škole", autora Miloljuba Albijanića i zabranio dalje neovlašćeno objavljivanje, jer se time krše autorska prava. Privremena mera koja je izrečena biće na snazi do pravnosnažnosti parnice koju je, u Srbiji i Americi, pokrenuo autor udžbenika.

УГОВОРОМ ЗАБРАЊЕНО ШТАМПАЊЕ: Суд наложио повлачење уџбеника професора Албијанића са сајта бесплатних књига

Foto N. Živanović

Prema rečima profesora Albijanića, u članu 2. ugovora između Zavoda za udžbenike i Fondacije profesora Aleksandra Kavčića se navodi da "izdavač prodaje Fondaciji odeđene udžbeničke komplete u tiražu od 1.000 primeraka po kompletu, radi doniranja osnovnim školma i u svrhu promocije pojedinih izdanja Zavoda, isključivo na sajtu fondacije". On ističe da je ugovorom precizirano da se, pored prodaje štampanih izdanja, ustupa Fondaciji i sadržaj u PDF izdanju, ali u rezoluciji koja onemogućava štampanje, a na sajtu mora biti naznačeno da je zabranjeno umnožavanje i distribucija.

- Jasno je da Fondacija prekršila odredbe ugovora i nije imala pravo da dozvoli skidanje udžbenika sa sajta - kaže prof. Albijanić. - Vrednost ugovora Zavoda i profesora Kavčića, za udžbenike za treći i sedmi razred, je tolika da se mogu isplaiti plate zaposlenima za 21 dan. Ukupna vrednost ugovora dovoljna je dvomesečnu zaradu. Reč je samo o platama, a gde su materijalni troškovi i ostala davanja. Šta će biti trećeg meseca - katanac na vrata? Kako može da se pojavi dobrotvor koji će da ugasi Zavod?
Na sajtu fondacije Kavčić i dalje se nalaze pojedini udžbenici Zavoda, ali se oni ne mogu preuzeti. Moguće je poručiti knjige izdavača "Nova škola" i "Infotehnika", koje škole ne koriste.
- Očigledno je da u ovom slučaju ima posla za inspekciju i policiju - ističe profesor Albijanić. - Zar je moguće da dođe neko sa strane i ugasi nešto što je stvarano decenijama. Šta je motiv u pozadini? Ili je politički, ili neko hoće da kupi zavod za male pare. A pravo preče kupovine, ima svako ko je nešto uložio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024