MILIJARDU EVRA U RAZVOJ INDUSTRIJE: Ulaganje frankofonih zemalja u Vojvodinu

J. S.

17. 03. 2021. u 05:53

FRANKOFONE zemlje do sada su u Vojvodinu investirale milijardu evra.

МИЛИЈАРДУ ЕВРА У РАЗВОЈ ИНДУСТРИЈЕ: Улагање франкофоних земаља у Војводину

Foto Pres biro Pokr.vlade

Očekuje se da se broj direktnih investicija poveća, za šta su obezbeđeni dobri tehnički uslovi razvojem industrijskih zona širom Pokrajine, ali i velikim ulaganjem u putnu infrastrukturu - rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, juče na prijemu u Novom Sadu za ambasadore frankofonih zemalja.

Na ovom, prvom sastanku sa delegacijom Grupe frankofonih ambasadora u Srbiji, zaključeno je da je saradnja na političkom, privrednom i kulturnom planu u zajedničkim interesu.

Mirović je naglasio da je AP Vojvodina zainteresovana pre svega za direktnu saradnju sa regijama u okviru tih zemalja, te da se tom saradnjom stvara povoljan ambijent za uspostavljanje važnih partnerstava u privredi, ali i u turizmu, kulturi, nauci, visokom obrazovanju.

Ambasador Egipta Amr Alguvejli, predsedavajući Grupe frankofonih ambasadora, kazao je da Međunarodnu organizaciju Frankofonija, čiji je Srbija pridruženi član, čini 88 zemalja sa milijardu stanovnika, od kojih je 300 miliona frankofonih govornika.

Alguvejli je posebno istakao univerzitetsku saradnju i pohvalio napore Srbije i AP Vojvodine u promociji francuskog jezika i kulture kako na fakultetima, tako i u osnovnim i srednjim školama, ali i kroz podršku različitim manifestacijama.

U delegaciji su bili i njihove ekselencije: ambasador Tunisa Seif Alah Redžeb, Mohamed Amin Belhaž (Maroko), Demetrios Teofilaktu (Kipar), Urs Šmid (Švajcarska), Rafal Perl (Poljska), Vuta Tan (Kambodža), kao i otpravnik poslova Ambasade Gvineje Almami Kobele Keita i direktor Francuskog instituta Manuel Buar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati