ZELENA ZAVESA NA STAKLENOM ZIDU: Novi vlasnik zgrade bivšeg novosadskog Radničkog univerziteta predstavio idejno rešenje

Z. GRUMIĆ

17. 03. 2021. u 09:43

NOVOSADSKA Kompanija "Vega IT", koja je krajem minule godine kupila zgradu nekadašnjeg Radničkog univerziteta (RU) u Novom Sadu za 5,3 miliona evra, juče je u prisustvu gradonačelnika Miloša Vučevića predstavila idejno rešenje za obnovu fasade te višespratnice izgorele u požaru 2000.

ЗЕЛЕНА ЗАВЕСА НА СТАКЛЕНОМ ЗИДУ: Нови власник зграде бившег новосадског Радничког универзитета представио идејно решење

Foto: Vega IT

Među ukupno četiri rada na konkursu odabrano je idejno rešenje novosadskog arhitektonskog studija "Kuzmanov end partners". Čestitajući "Vegi" i pobedniku konkursa, gradonačelnik Vučević je rekao da je zgrada RU, nekada jedan od simbola graditeljstva grada, protekle dve decenije bila svojevrsna opomena i teško sećanje na period propadanja.

SADA Zgrada Radničkog, Foto N. Karlić

- To nije samo građevinski objekat, već ima širi društveni značaj, snažnu simboliku - istakao je Vučević i izrazio uverenost da će predstojećom obnovom ta zgrada, koja je praktično gravitacioni centar Novog Sada, dobiti novi sjaj i da će ona biti simbol nove ere grada.

FIRMA STUDENATA FTN

GODIŠNjI rast od 30 odsto svrstava "Vegu IT" u najbrže rastuće tehnološke kompanije u regionu. To je potpuno domaća kompanija, koju su osnovali bivši studenti novosadskog Fakulteta tehničkih nauka. - Kompanija već 13 godina uspešno posluje na tržištima Velike Britanije, Nemačke, Belgije i Holandije - navode u "Vegi".

Jedan od osnivača "Vege IT" i direktor te kompanije Saša Popović istakao je da su prilikom izbora najboljeg rešenja težili tome da se ona ističe ali da i ne štrči.

SAVREMENO Pobedničko rešenje, Foto N. Karlić

- Kad smo razmišljali o izgledu naše nove zgrade, želeli smo da ona bude savremena ali ujedno i bezvremenska - naglasio je Popović napomenuvši da su i ponuđena rešenja ostala tri arhitektonska biroa ("Zabriski studio" i "Remorker" iz Beograda i novosadski "Sintezis kvatro") zadovoljila očekivanja ali im se najviše dopalo ono koje je ponudio sugrađanin Lazar Kuzmanov sa svojom ekipom.

- Idejni koncept nove arhitekture "Palate Vega Radnički", kako je radni naziv projekta, jeste očuvanje identiteta objekta uz savremeno oblikovanu prepoznatljivost i korišćenje novih materijala.

Kako je dodao, fasada zgrade imaće prozračnu staklenu površinu i "zelenu zidnu zavesu".

U "Vegi" najavljuju da će obnova zgrade početi vrlo brzo, a grad će izgraditi infrastrukturu i urediti okolni prostor.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru