KORONA UŠLA U STARAČKI DOM KOD ČAČKA: Zaraženo 11 korisnika, dvoje smešteno u bolnicu

V. I.

11. 03. 2021. u 13:20

KORONA virus ušao je u starački dom u Kačulicama, 11 korisnika je, kako je utvrđeno testovima, zaraženo kovidom-19.

КОРОНА УШЛА У СТАРАЧКИ ДОМ КОД ЧАЧКА: Заражено 11 корисника, двоје смештено у болницу

Foto: Arhiva

Od tog broja dvoje je hospitalizovano u čačanskoj bolnici, dok se stanje ostalih prati u domskim jedinicama.


Zaraza je otkrivena u sredu, kada su prestavnici Zavoda za javno zdravlje iz doma dobili informaciju da dvoje korisnika ima simptome koji bi mogli da ukažu na kovid infekciju.

– Naša ekipa otišla je u ovaj dom i odmah je obavljeno masovno testiranje. Ustanovljeno je da pozitivne nalaze ima 11 korisnika. Dva korisnika su hospitalizovana i u stabilnom su stanju. Ostali imaju vrlo blage simptome i u odgovarajućim su sobama za izolaciju. U gerijatriskom centru je napravljena svojevrsna “tampon zona“ za osoblje i za korisnike doma. Iz sata u sat pratimo situaciju – rekao je direktor ZZJZ dr Aksentije Tošić.

U januaru je vakcinisano 29 abonenata doma u Kačulicama i oni su imunizovani sa obe doze vakcinom “Fajzer“. Kasnije je, u martu, vakcinu primilo još dvadesetak korisnika.
– Iz grupe koja je kompletno vakcinisana jedna osoba pozitivna je na antigenskom testu, ali nema nikakve simptome bolesti – naveo je dr Tošić.

U staračkom domu u Kačulicama smešteno je, inače, 77 korisnika.

Na kovid odeljenjima čačanske bolnice tokom protekla 24 sata (presek od četvrtka ujutru) preminula su dva pacijenta. Reč je o 83-godišnjoj Čačanki i 66-godišnjoj Ivanjičanki.
U kovid paviljonima trenutno je hospitalizovano 107 pacijenata, jedan više nego dan pre.

Na bolničko lečenje primljeno je 14 novih pacijenata sa simptomima koji ukazuju na moguću infekciju korona virusom, a 10 ih je otpušteno na kućno lečenje. Bio je i jedan transport u bolnicu u Ivanjici.

U respiratornom centru smešteno je 10 najtežih bolesnika, a dvoje sa izrazito teškom kliničkom slikom priključeno je na mehaničku ventilaciju.

U prijemno-trijažnoj ambulanti čačanske bolnice evidentiran je 101 pregled, od čega 49 prvih.


PORODILjE DOBRO

ZDRAVSTVENO stanje jedne trudnice i tri porodilje, koje su zaražene koronom i koje se leče na odeljenju ginekologije čačanske Opšte bolnice, je dobro i stabilno.


– Kod novorođenčadi za sada nije primećen problem u vezi sa kovid infekcijom. Situacija se prati – naveo je rukovodilac Radnog tima dr Mihailo Luković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a