OBDANIŠTA PRAZNI I RAČUNICA: Cena boravka mališana u aleksinačkim vrtićima viša od onih u Beogradu ili u Nišu

J. ĆOSIN

11. 03. 2021. u 07:26

IAKO je Aleksinac jedna od najnerazvijenijih opština na jugu, po jednoj svari prednjači u odnosu na druge lokalne samouprave, odnosno u njemu su cene boravka mališana u vrtićima - najviše.

ОБДАНИШТА ПРАЗНИ И РАЧУНИЦА: Цена боравка малишана у алексиначким вртићима виша од оних у Београду или у Нишу

Foto "Fejsbuk"

Bez obzira na to što roditelji plaćaju samo petinu punog iznosa, ekonomska cena boravka u vrtiću je u Aleksincu viša nego u većim gradovima. Štaviše, od početka godine je, čak, i povećana na 6.200 dinara, što je skuplje od istovetne usluge u Beogradu (5.700), ili u Nišu sa oko 4.000 mesečno.

Od 1. januara 2021, Aleksinčani su podigli cenu za čak 10.000 dinara po mališanu, pa je i teret roditeljima dodatno povećan...

Violeta Popović, Foto: Printskrin

- Stara cena usluga po detetu je iznosila ukupno 25.159 dinara, a roditelji su plaćali 5.032. Nova cena je 30.923, pa su kućni budžeti sada po ovom osnovu opterećeni za 6.185 dinara. Pravilnikom je utvrđeno da se ekonomska cena obračunava na osnovu svih troškova poslovanja u prethodnoj godini. Zbog pandemije, manje dece dolazi u vrtiće, a lane su bili smanjeni i transferi sa republičkog nivoa, što je takođe uticalo na konačnu cenu - kaže direktor Predškolske ustanove u Aleksincu Violeta Popović, uz objašnjenje da samo trećina roditelja plaća maksimalnu cenu vrtića, a da svi ostali dobijaju olakšice.

Dalibor Radičević, Foto: Printskrin

Kaže i to da su 82 roditelja potpuno oslobođena plaćanja...

Na teritoriji Aleksinca, koji je sa 71 seoskim naseljem jedna od najvećih opština na jugu Srbije, PU "Lane" organizuje rad pet vrtića u samom centru, te još 22 na seoskom području.

- Po selima ima vrtića u koje dolazi tek nekoliko mališana, a moraju da rade kao i ostali, sa mnogo više dece, pa su troškovi za njihov rad uvećani. Međutim, nećemo ih zatvarati jer želimo da mlađe stanovništvo zadržimo na ognjištima, a boravak dece u predškolskoj ustanovi je jedan od preduslova za to - kaže prvi čovek lokalne samouprave Dalibor Radičević, naglašavajući i to da PU "Lane" brine o ukupno 840 mališana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu