HRASTOVE BRANI 5.500 GRAĐANA: Inicijativa za zaštitu Polojske šume ne odustaje od akcije

Z. R.

10. 03. 2021. u 07:26

AKTIVISTI Udruženja za očuvanje životne sredine "Akvila BP" u Bačkoj Palanci prikupili su više od 4.500 potpisa za narodnu inicijativu kojom zahtevaju da Skupština opštine (SO) usvoji deklaraciju o zaštiti autohtonih šuma.

ХРАСТОВЕ БРАНИ 5.500 ГРАЂАНА: Иницијатива за заштиту Полојске шуме  не одустаје од акције

Foto Akvila BP

Trenutni prioritet je, prema rečima predsednika "Akvile BP" Gorana Jatića, prestanak seče Polojske šume hrasta lužnjaka na 9,11 hektara, koja je počela prošlog meseca i privremeno zaustavljena protestom građana.

Za validnost inicijative bila je dovoljna podrška oko 2.500 građana ili pet odsto birača u opštini, ali je pre isteka roka od sedam dana obezbeđeno 2.000 potpisa više.

Odbornici imaju rok od 60 dana da prihvate ili odbace inicijativu, ali je predsednik SO Milan Čavić najavio da će ona biti na dnevnom redu već na narednoj sednici. On je rekao da će na toj sednici biti i predstavnici "Vojvodina šuma" i Pokrajinskog zavoda za zaštitu životne sredine.

- Međutim, ako se i usvoji tražena deklaracija, ona ne može nikog da obavezuje niti SO njome može da utiče da "Vojvodina šume" menjaju svoj plan seče. Mi možemo da prosledimo našu odluku, ali u "Vojvodina šumama" mogu da kažu: "U redu, to se nas ne tiče" - kazao je Čavić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna