"NACIJA NAM ODUMIRE, O DEMOGRAFIJI ODLUČUJU ŽENE": Ministar Ratko Dmitrović posetio Kikindu i govorio o najvažnijem pitanju

R. Šegrt

08. 03. 2021. u 16:47

- PRIVATNE firme ne smeju žene uslovljavati, a neke traže da se ugovorom obavežu da pet godina neće rađati decu da ne bi išle na bolovanje - rekao je ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović.

НАЦИЈА НАМ ОДУМИРЕ, О ДЕМОГРАФИЈИ ОДЛУЧУЈУ ЖЕНЕ: Министар Ратко Дмитровић посетио Кикинду и говорио о најважнијем питању

Foto: R. Šegrt

- Demografska slika naše zemlje je katastrofalno loša. Ako se nešto strateški ne uradi i natalitet ne popravi, nacija će nam izumreti. Prošla godina je bila porazna, jer smo izgubili 45.000 ljudi, a to je grad veličine Šapca. To ne mogu da izdrže mnogo brojniji narodi od našega. A demografija zavisi isključivo od žena. One su te koje odlučuju koliko će dece biti u porodici – rekao je ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović, koji je u ponedeljak posetio Kikindu.

UGODNO VAN BEOGRADA

- Život je lep i van Beograda i drugih većih centara. Kikinda je prelep grad i lokalna samouprava daje dobre stimulacije porodicama s decom. Pokušaćemo da uvedemo povlastice za porodice sa troje i više dece - ocenio je Dmitrović.

Čestitajući ženama Osmi mart, on je rekao da ozbiljno treba regulisati položaj žene u društvu, posebno onih koje rade kod privatnih poslodavaca.

- Čim žena koja radi kod privatnika ode na trudničko bolovanje, ona je njegov protivnik. Kada se vrati na posao, čeka je drugo radno mesto, sa manjom platom . Ako posle godinu dana ponovo ode na trudničko bolovanje, ostaje bez posla. Imamo i naše i strane firme koje u ugovoru imaju stavku da radnice narednih pet godina neće imati decu, što je zakonski nedopustivo. O tome ćemo morati da javno progovorimo - naveo je Dmitrović.

- Ako ne zaustavimo ovaj trend smanjenja stanovništva i odliva mladih ljudi, 2050. godine u Srbiji će živeti svega četiri miliona ljudi, od toga tri miliona u Beogradu. Ne može se demografska slika jednog naroda popraviti u stambenim zgradama, u stanovima od 55 kvadrata. Tu niko nema troje dece. Dvoje dece nam obezbeđuje prostu reprodukciju – ocenio je Dmitrović.

Ministar je naveo da pozitivnu stopu rodnosti od 2,1 trenutno u Evropi ima samo Albanija. Naša stopa rodnosti je 1,5, a skor na istom nivou ili tek nešto bolje stoje razvijene, ekonomski bogate evropske zemlje, poput Norveške, gde je stopa 1,7.

- Znači da natalitet na zavisi samo od novca - poručio je Dmitrović. On i državna sekretarka u istom ministarstvu Milka Milovanović-Minić razgovarali su sa čelnicima Grada Kikinde. Posetili su i Centar za socijalni rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024