JAVNE FINANSIJE PO ŠVAJCARSKOM MODELU: Grad Zrenjanin i opštine Žitište i Sečanj, potpisali su Memorandum o saradnji i učešću u projektu RELOF2

B.G.

08. 03. 2021. u 16:19

GRAD Zrenjanin i opštine Žitište i Sečanj, potpisali su Memorandum o saradnji i učešću u projektu RELOF2 (Reforma lokalnih finansija u Srbiji - druga faza), sa švajcarskim državnim sekretarijatom za ekonomske poslove, koga zastupa Ambasada Švajcarske u Srbiji.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ ПО ШВАЈЦАРСКОМ МОДЕЛУ: Град Зрењанин и општине Житиште и Сечањ, потписали су Меморандум о сарадњи и учешћу у пројекту РЕЛОФ2

Foto: B.G.

Program podrške lokalnim samoupravama u primeni principa dobrog upravljanja u upravljanju rizicima i učincima, kroz sveobuhvatnu unutrašnju kontrolu i adekvatno upravljanje javnim finansijama, potpisali su gradonačelnik Zrenjanina Simo.Salapura, opštine Žitište pomoćnica predsednika opštine Žitište, Edit Sarka, predsednik opštine Sečanj, Predrag Rađenović i u ime Švajcarske kancelarije za saradnju, Ana Jolović, direktorka projekta RELOF2. 

- Kada država Švajcarska stoji iza nekog razvojnog projekta, onda se radi o implementaciji najboljih primera dobre prakse i iskustva u toj oblasti koje možemo dobiti kroz ovaj projekat - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, uz napomenu da projekat podrazumeva stručnu podršku i unapređenje rada lokalne samouprave i  javnih preduzeća u oblasti upravljanja javnim finansijama, interne revizije i sistema nadzora, a istovremeno promoviše međuopštinsku saradnju, kako bi gradovi i opštine sa većim kapacitetima pružale podršku manjima.

VREDNOST 3 MILIONA FRANAKA

Direktorka projekta Ana Jolović, istakla je da se projekat sprovodi uz podršku švajcarske vlade i da je njegova vrednost 3 miliona švajcarskih franaka, a ukupno će  biti uključeno 48 gradova i opština, četiri ministarstva, AP Vojvodina i Nacionalna akademija za javnu upravu.

ČETIRI KOMPONENTE PROJEKTA

Kako je naglasila Ana Jolović, prva se bavi uvođenjem i unapređenjem finansijskog upravljanja i kontrole, druga unapređenjem interne revizije, treća  unapređenjem nadzora nad javnim preduzećima i četvrta različitim inovativnim stvarima koje su u vezi sa finansiranjem u lokalu, poput subvencija za građane za unapređenje energetske efikasnosti, nadzora nad indirektnim budžetskim korisnicima ili učešća građana u malim komunalnim projektima koje sprovode zajedno sa gradom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZLATNI JUBILEJ NOVOSADSKE AKADEMIJE UMETNOSTI: Svečanost povodom obeležavanja 50 godina, u  SNP u ponedeljak 22. aprila