NAJVIŠE ČITAJU ŽENE, I TO IZ BAŠAIDA: Biblioteka u Kikindi za Osmi mart nagradila najvrednije čitateljke

R. Šegrt

08. 03. 2021. u 15:36

PRVI put za Osmi mart Narodna biblioteka „Jovan Popović“ u Kikindi nagradila je čitateljke koje najviše pozajmljuju knjige i čitaju.

НАЈВИШЕ ЧИТАЈУ ЖЕНЕ, И ТО ИЗ БАШАИДА: Библиотека у Кикинди за Осми март наградила највредније читатељке

Foto: R. Šegrt

Tako je nove naslove na dar dobilo šest članica koje su proteklih godinu dana pročitale ukupno 593 knjige, a svaka pojedinačno više od 90 naslova. Bibliotekari kažu da žene više čitaju od muškaraca, a kako sada stvari stoje, u kvalitetnoj literaturi najviše uživaju žene iz Bašaida. Baš iz tog sela su studentkinja Teodora Erdeljan, koja je pročitala 116, i njene komšinice Desanka Golić sa 96 i Snežana Selak sa 92 pročitala književna dela.

- Od sedme godine sam članica biblioteke. Iako u slobodno vreme igram folklor, ostane mi vremena i za čitanje. Književna dela me ispunjavaju i inspirišu. Posebno volim autobiografije. Prvu sam pročitala onu o Nikoli Tesli i svima je preporučujem. Omiljena su mi dela Meše Selimovića i Ive Andrića, a volim i istorijsku tematiku. Knjige biram po preporuci majke, bibliotekara ili sama – otkrila je Teodora, buduća vaspitačica, koja će ljubav prema književnosti, sigurno, preneti i mlađima.

KORONA POVEĆALA ČITANOST

- Tokom epidemije naši članovi više čitaju. Primetili smo i da se čita kvalitetnija literatura nego ranije. Čitaoci su se vratili klasicima, pa su dosta čitali Dostojevskog, na primer . Dosta se čitaju i putopisi- prenele je Dunja Brkin - Trifunović, urednica programa u biblioteci.

Desanka Golić uživa čitajući Čehovljeve pripovetke. Pošto je u invalidskim kolicima, već desetak godina knjige iz biblioteke joj je donosio muž, a od nedavno i sama može da ode po druge naslove, jer je hram knjige preseljen.

- Pored podrške porodice, knjige mi mnogo pomažu, relaksiraju me, jer sam četiri godine u kolicima. Nedavno sam otkrila Čehova i sada baš uživam u njegovim pričama. Zadovoljna sam jer je naša seoska biblioteka sada uređena i više nije na spratu već u prizemlju. Ima rampu i pristupačna je i nama u kolicima – rekla je Desanka.

Osim Teodore, Desanke i Snežane iz Bašaida, ljubitelji pisane reči su Kikinđanke Branka Popov, koja je pročitala 101 knjigu, Vera Labus 97 i Mara Vasiljević, koja je uživala u 92 književna naslova. Nove naslove na poklon uručio im je direktor Narodne biblioteke “Jovan Popović” Brane Marijanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!