EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA NEPOVOLJNA: Raste broj obolelih od korona virusa u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji

D. Z.

02. 03. 2021. u 15:16

U SRPSKIM sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 časa zabeleženo je 105 slučajeva infekcije korona virusom od ukupno testiranih 218 uzoraka,dok je prema saopštenju Kriznog štaba opštie Kosovska Mitrovica jedna osoba sa prebivalištem u ovom gradu preminula.

ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА НЕПОВОЉНА: Расте број оболелих од корона вируса у српским срединама на Косову и Метохији

Foto: D.Z.

Naime, kako navode iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici evidentirana su 42 novoobolela, u Zvečanu 20, u Leposaviću 11 i u Zubinom Potoku 5.Takođe,na centralnom Kosmetu registrovano je 27 slučajeva i to 7 u Prilužju, 6 u Gnjilanu, 5 u Kosovskoj Kamenici, 4 u Štrpcu, 3 u Gračanici a dva slučaja su zabeležena i u Prizrenu.Inače, prema rečima dr Zlatana Eleka direktora bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici epidemiološka situacija u srpskim sredinama na Kosovu i Meothiji je pogoršana a broj hospitalizovanih pacijenata u odnosu na pretprošlu nedelju se duplirao.

TROJE ZDRVASTVENIH RANDIKA PREMINULO

Apelujući na poštovanje epidemioloških mera, dr Zlatan Elek direktor bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici ističe da je u proteklih godinu dana od kovida 19 obolelo 307 zdravstvenih radnika od kojih je troje izgubilo bitku sa ovom bolešću.

-Ozbiljnost situacije ilustruje podatak da je trenutno u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici hospitalizovano 100 lica od kojih su dva pacijenta na respiratorima a njih 43 na kiseoničkoj potpori.Svi ovi pacijenti su sa srednjom i teškom kliničkom slikom, uglavnom sa jednostranom odnosno obostranom upalom pluća uključujući i pridružene bolesti-ističe za naš list dr Elek napominjući da se među hospitalizovanim licima nalaze i pacijenti iz srpskih sredina južno od reke Ibar.I dok ističe da one pacijente sa teškomkliničkom slikom upućuju na dalje lečenje u tercijarne ustanove pre svega u niški klinički centar ali i bolnice u Kruševcu i Batajnici , direktor bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici dr Zlatan Elek smatra da je razlog pogoršane epidemiološke situacije nepoštovanje epidemioloških mera.Istovremeno, opominjući da je broj obolelih od korona virusa na prostoru Kosmeta u porastu, poziv građanima sa Kosmeta da se vakcinišu ponovio je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. On je istakao da se za prijavu potrebno javiti najbližem Domu zdravlja ili zdravstvenom centru u srpskim sredinama, a Kancelarija će organizovati prevoz za vakcinaciju u Raški, Kuršumliji ili Bujanovcu.

-Molim vas iskoristite priliku koju vam daje država Srbija i vakcinišite se. Tako ćete biti odgovorni prema sebi, sopstvenom životu i prema najmilijima. Država Srbija je prva po vakcinaciji u Evropi i peta u svetu. Dok druge države čak i u regionu nemaju gotovo nijednu vakcinu, mi imamo četiri vakcine i u mogućnosti smo da vakcinišemo i naš narod s prostora Kosova i Metohije- rekao je Petković u svom obraćanju putem jedne od društvenih mreža dok iz Kancelarije za Kosovo i Meothiju ističu da je do sada vakcine protiv kovida 19 primilo više od 10.000 žitelja Kosmeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)