NOVA BUDUĆNOST ZA VRŠAČKE PLANINE: Skupština AP Vojvodine usvojila prostorni plan, otvorena mogućnost izgradnje sportskih terena

J. J. BALjAK

25. 02. 2021. u 20:56

SKUPŠTINA AP Vojvodine usvojila je danas Prostorni plan područja posebne namene predela „Vršačke planine“, koji podrazumeva zaštitu svih postojećih vrednosti i jedinstvene flore i faune, ali i usmerava dalji turistički razvoj ove panonske lepotice.

НОВА БУДУЋНОСТ ЗА ВРШАЧКЕ ПЛАНИНЕ: Скупштина АП Војводине усвојила просторни план, отворена могућност изградње спортских терена

Foto: Grad Vršac

Tatjana Nikolić, pokrajinska poslanica iz Vršca, koja je pred kolegama obrazlagala ovaj veoma važan dokument, ističe da on nije ograničavajući, već da prirodno i kulturno nasleđe Vršačkih planina posmatra kao razvojni resurs tog grada.

-Prioritetne aktivnosti su zaštita postojećih vrednosti predela, prirodnih i kulturnih dobara, kao i formiranje jedinstvenog zaštićenog područja „Predeo Vršačkih planina“ sa umreženim sistemom turističkih lokacija i kompletiranje sadržaja za turističke ponude – istakla je Nikolićeva.

Time se otvaraju mogućnosti za izgradnju novih i uređenje postojećih sportskih i rekreativnih sadržaja, kao i novih vidova različitih specijalizovanih centara, poput Nacionalnog centra za selekciju banatske žute pčele.

-Definisane su i smernice za kontrolisano širenje građevinskih područja i za zaštitu poljoprivrednog zemljišta merama zabrane i ograničenjem gradnje, zatim za očuvanje vinograda i voćnjaka i njihovu valorizaciju kao turističkog resursa, kao i za stvaranje zona zaštite i regulacije vodotoka i potočnih dolina – dodala je Tatjana Nikolić.

Novina je to što je ovim dokumentom uspostavljena zona zaštite vlažnih staništa Malog vršačkog rita i formiranje zaštitne zone preko koje će se ono povezati sa zaštićenim područjem Vršačkih planina.

Očekuje se da će povezivanje svih postojećih i u ovom prostornom planu uočenih potencijala Vršačkih planina i Malog vršačkog rita predstavljati novu budućnost za stvaranje jedinstvene turističke ponude Grada Vršc  a, koja bi trebalo da bude prioritetno razvojno opredeljenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije