BIĆE NOVCA ZA AGRAR: Ministar poljoprivrede u Rađevini

V.Mitrić

25. 02. 2021. u 08:35

БИЋЕ НОВЦА ЗА АГРАР: Министар пољопривреде у Рађевини

Foto: V. Mitrić

VEĆ početkom meseca je isplata za svakog poljoprivrednog proizvođača koji je vlasnik zemljišta i za to je predviđeno 7,6 milijardi dinara, rekao je u Krupnju razgovarajući sa predstavnicima te susednih opštrina i Poljosavetom ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović.

Krajem marta će ići, kako je istakapo Nedimović, "jedan veliki poziv koji  se radi zajedno sa  Svetskom bankom po principu 50 odsto bespovratna sredstava 40 odsto kredit i 10 odsto učešće sopstvenih sredstava i to pre svega za nabavku mehanizacije i opreme u povrtarstvu, voćarstvu i stočarstvu".

- Za tu meru će na raspolaganju biti 38 miliona dolara - precizirao je srpski ministar poljoprivrede, koji je najavio izmenu Zakona o komasaciji i poljoprivrednom zemljištu, kao i da je država u investicionom programu "Srbija 2025" opredelila oko 70 miliona evra za komasaciju.

- Novina koja će možda biti najinteresatnija lokalnim samoupravama  je IPARD III - kazao je Nedimović.

- Početak ovog programa se očekuje u narednoj godini i odnosiće se na izgradnju komunalne infrastrukture (vodovodne i kanalizacione mreže, putne mreže) i tu će nosioci biti lokalne samouprave. Mnogo je toga u proteklom periodu urađeno u oblasti poljoprivrede,  tome u prilog govori činjenica da je u godini iza nas, u godini korone, ostvaren rekordan izvoz od 4,14 milijardi dolara. To je svakako rezultat mera koje je ovo ministarstvo sprovodilo u 2018. i 2019.godini.

Upitan da prokomentariše "smanjenja subvencija po hektaru zemljišta", Nedimović je istakao da "ove godine nisu smanjene subvencije po hektaru zemljišta".

- One su bile i ostale 4.000 dinara po hektaru, a 1.200 dinara bilo predviđeno za gorivo, koje je ove godine nekih 20 dinara jeftinije i stoga nije davana subvencija za gorivo. Država i ministarstvo poljoprivrede prate tržište i ukoliko se nešto intezivnije bude menjalo država će intervenisati - poručio je ministar u Krupnju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)