OBNAVLJAJU TERENE I SOKOLANU: Uprava Kragujevca podržala inicijativu udruženja "Posle kiše"

M. LUKOVIĆ

25. 02. 2021. u 06:08

ОБНАВЉАЈУ ТЕРЕНЕ И СОКОЛАНУ: Управа Крагујевцa подржала иницијативу удружења После кише

Foto M. Luković

POSLE duže od tri decenije nebrige, počela je obnova sportskih terena u naselju Stara radnička kolonija, a u planu je i rekonstrukcija zgrade Sokolane koja je pod zaštitom države, te vraćanje ovog prostora prvobitnoj nameni - za održavanje prosvetnih, kulturnih i sportskih priredbi.

Inicijativu su - na predlog udruženja nazvanog "Posle kiše" - pokrenuli žitelji Stare radničke kolonije, a podržala ih je Gradska uprava u Kragujevcu koja je iz budžeta, zasad, izdvojila oko dva miliona. I, radovi su u punom jeku...

- Cilj nam je da ovo naselje ponovo oživi, da se mladi vrate sportskim aktivnostima i opet organizuju razne kulturne manifestacije, pa da se u parkiću nanovo čuje dečja graja, baš kao nekada i na otvorenim sportskim terenima, odnosno u zgradi Sokolane - objašnjava predsednik pomenutog Udruženja Dušan Mirić, naglašavajući da ne zapostavljaju ni pomoć mladima koji su krenuli stranputicom, pa dolazili u sukob sa zakonom.

Iskorak detalj iz obnovljene sale u Sokolani, Foto M. Luković

Kaže, u pitanju je radničko naselje i nije malo onih kojima u kriznim vremenima treba podrška, a najbolji "lek" su sport, kultura i ostalo što predstavlja prave vrednosti.

- Pre nekoliko meseci smo koliko-toliko osposobili sportsku salu u Sokolani, pa u njoj već radi pet sportskih klubova, a aktiviralo se i folklorno društvo. Štaviše, ovde u besplatnu školicu sporta dolaze i deca iz okolnih naselja - veli Mirić.

Biser arhitekture iz 1929.

ZGRADA Sokolane je zaštitni znak Stare radničke kolonije i kulturno dobro u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Potrebni su obnova svlačionica i toaleta, uređenje spoljašnjeg izgleda, zamena prozora... Jer, objekat je podignut još 1929. u centru tada najvećeg planski izgrađenog naselja u državi. Stara radnička kolonija je, saznajemo, nastala po ugledu na nemačka i engleska naselja, za potrebe stambenog zbrinjavanja radnika Artiljerijsko-tehničkog zavoda u Kragujevcu.

Član Gradskog veća zadužen za sport Predrag Stevović priznaje da je pomenuti prostor decenijama bio zapušten, a sada najavljuje da će, osim već započete obnove postojećih sportskih borilišta, ovde "nići" i potpuno novi, namenski teren za basket "tri na tri" koji se već "plasirao" i na Olimpijske igre.

TERENI Borilišta pored starog zdanja , Foto M. Luković

- U planu je i kompleksnija obnova Sokolane, ali će za to biti neophodno produbljivanje saradnje sa Zavodom za zaštitu spomenika. Očekujem da će to biti kompleks za ponos svih  Kragujevčana, te svojevrsni model po kojem ćemo u perspektivi oplemeniti život u svim gradskim naseljima - zaključuje Stevović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)