POČINJE SANACIJA “EKOLOŠKE BOMBE” KOD PRIJEPOLJA: Predsednik opštine potpisao ugovor o sanaciji nesanitarne deponije Stanjevine (FOTO)

A.Rovčanin

23. 02. 2021. u 18:24

PREDSEDNIK opštine Prijepolje, Vladimir Babić, potpisao je ugovor o sanaciji i rekultivaciji nesanitarne deponije Stanjevine, sa užičkom firmom „MPP Jedinstvo ad Sevojno“. Radovi vredni skoro 34 miliona dinara biće finansirani iz lokalnog budžeta. Ovu informaciju saopštili su medijima, na konferenciji za novinare, dva čelna čoveka opštine Vladimir Babić i Esad Hodžić.

ПОЧИЊЕ САНАЦИЈА “ЕКОЛОШКЕ БОМБЕ” КОД ПРИЈЕПОЉА: Председник општине потписао уговор о санацији несанитарне депоније Стањевине (ФОТО)

Foto: A.Rovčanin

Sanacija i rekultivacija nesanitarne deponije Stanjevine podrazumeva prikupljanje i uklanjanje otpada, potom presipanje zemljom, humusom, ozelenjavanjem cele površine i sadnju 350 sadnica zimzelenog rastinja duž magistralnog puta.

Prvi čovek opštine, Vladimir Babić, naveo je da je ovo veliki korak za opštinu, ali do koga ne bi došlo bez podrške Ministarstva za zaštitu životne sredine i susednih opština, prvenstveno Priboja, na čiju deponiju se trenutno odlaže otpad iz naše opštine.

- Mi se nadamo da je ovo pravi potez i da će za neka dva – tri meseca biti zvršena kompletna konzervaciuja ove deponije i biti postavljeni biotronovi i biotekstil koji će sprečiti dalje curenje i otakanje tpada u vodotok Lima. Moramo pomenuti pomoć Srbijavoda koji su najprisutniji u Prijepolju i rade pet velikih projekata – obaloutvrda Šarampov, radiće obaloutvrdu Zalug i Brodarevo, projekat korićenja reke Mileševke i kao dodatni projekat zaštitni bedem koji neće biti ukrasni zid već statička prepreka da se smeće neće naći u Limu, kao i Most u Šarampovu – rekao je predsednik opštine Prijepolje Vladimir Babić.

Foto: A.Rovčanin

 

Mehanizacija užičke firme “MPP Jedinstvo ad Sevojno” već je stigla u Prijepolje i radovi kreću u sredu. Zamenik predsednika opštine Esad Hodžić ističe da je rok za završetak radova 80 dana. On navodi, da je na zahtev resornog ministarstva, izvršeno mapiranje svih divljih deponije na području opštine te da je spisak prosleđen u Beograd.

–  Prema proceni ekologa, na području Prijepolja nalazi se oko 150 tona otpada smeštenog na divljim deponijama koje treba ukloniti. Ministarstvo vodi projekat, gde su od nas tražili ove podatke. Dali smo i procenjenu vrednost koliko bi koštali radovi, da bi se uklonile sve divlje deponije i nadamo se podršci i sa te strane – ističe Hodžić.

Na levoj obali Lima ka Zalugu planirana je izgradnja obaloutvrde, u dužini od tri i po kilometra, dok će zaštitni bedem na desnoj obali ispod dosadašnje deponije biti izgrađen u dužini od 420 metara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije