DA OSTVARE SAN O RODITELJSTVU: Grad Vršac će prvi put iz lokalnog budžeta sufinansirati vantelesnu oplodnju

J. J. BALjAK

24. 02. 2021. u 07:26

ZBOG sve većeg broja parova sa teritorije Grada Vršca, koji ne mogu prirodnim putem da dobiju decu, lokalna samouprava je ove godine rešila da prvi put sredstvima iz svog budžeta sufinansira vantelesnu oplodnju, kako bi sugrađanima pomogla da ostvare san o roditeljstvu.

ДА ОСТВАРЕ САН  О РОДИТЕЉСТВУ: Град Вршац ће први пут из локалног буџета суфинансирати вантелесну оплодњу

Foto J. J. Baljak

Još nije utvrđen iznos pojedinačne novčane pomoći, ali se teži ka tome da Grad snosi troškove makar polovine ove veoma skupe i mnogima neprijemčive metode.

Prema rečima doktorke Violete Radmanovac Stepanović iz Opšte bolnice u Vršcu, inače jedinog supspecijaliste bračnog steriliteta i infertiliteta u južnom Banatu, sa ovim problemom se susreće čak svaki četvrti par u Vršcu. Za mnoge od njih vantelesna oplodnja je jedino rešenje, ali zbog finansija nisu svi u mogućnosti sebi to da priušte. Zato pozdravlja odluku gradskih vlasti.

Foto J. J. Baljak

- Stepen bračne neplodnosti je znatno uvećan u poslednjih desetak godina. Dostigao je čak 30 odsto i više nije samo stvar steriliteta kod žena, već i kod muškaraca. Uzrok tome je loš način života, slaba fizička aktivnost, loša ishrana i kasno odlučivanje na reprodukciju zbog socio-ekonomskih razloga - objašnjava doktorka Radmanovac.

RIZIČNE TRUDNOĆE

Foto D. Milovanović

U PORODILIŠTU Opšte bolnice u Vršcu, kojoj gravitiraju i porodilje iz susednih opština Alibunar, Bela Crkva i Plandište, godišnje se rodi manje od 600 beba, a oko pet procenata od tog broja začeto je nekim vidom veštačke oplodnje. Taj broj je, međutim, mnogo veći, jer se ovakvi porođaji, zbog visokorizičnih trudnoća, uglavnom obavljaju u zdravstvenim ustanovama u Beogradu ili Novom Sadu.

Pravo na finansijsku pomoć Grada imaće bračni i vanbračni parovi, koji ne ispunjavaju uslove za uključivanje u programe vantelesne oplodnje, koje finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje.

- Uslov je i da žena nije starija od 45 godina, da je bar jedan partner državljanin Srbije, kao i da oboje imaju prebivalište na teritoriji našeg grada najmanje godinu dana - objašnjava dr Jelena Đokić, članica Gradskog veća za zdravstvo.

- Finansijski će biti podržan jedan pokušaj u toku godine, sa mogućnošću zamrzavanja embriona. Prijave će se podnositi posebnoj komisiji, koja će, nakon pregleda dokumentacije, formirati rang-liste.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih