STRANE REČI POTISKUJU SRPSKE I ĆIRILICU: Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen u Tršiću

V. MITRIĆ

22. 02. 2021. u 19:34

ISPRED Vukove spomen kuće u Tršiću obeležen je Međunarodni dan maternjeg jezika.

СТРАНЕ РЕЧИ ПОТИСКУЈУ СРПСКЕ И ЋИРИЛИЦУ: Међународни дан матерњег језика обележен у Тршићу

Foto. V. Mitrić

- Jezik je deo svakog identiteta i kao što je temelj neodvojiv od zgrade tako je i sam jezik neotuđiv od sopstevenog naroda - kaže profesor Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

On podseća da su srpski jezik i ćirilično pismo članom deset Ustava u službenoj upotrebi u Srbiji, a da se službenost drugih jezika reguliše zakonom.

- Prodor stranih reči u domaćoj upotrebi potiskuje ćirilicu - kaže Đokić, podsećajući da je kapitalno delo Đure Daničića „Rat za srpski jezik i pravopis“ doprinelo viziji srpskog jezika i da zato mi danas imamo jezik koji je razumljiv i pastiru i akademiku. - Naučna predviđanja govore da će u 21. veku nestati gotovo šest hiljada jezika, što je svakako alarmantna činjenica jer govori da se odlučno moramo izboriti da se sačuva naš jezički identitet“.

Profesor Đokić kaže da su Rusija i Bugarska sačuvale svoj jezik i pismo na internetu dok se kod nas ta bitka nije vodila „jer se na društvenim mrežama naša ćirilica gotovo i ne vidi od latinice“. On to ilustruje podatkom da je recimo, na profilu Francuza Arnoa Gujona svaki tekst pisan ćirilicom imao oko 80 odsto komentara na latiničnom pismu.

- To je samo jedan od povoda da čuvamo i koristimo svoj jezik i pismo na svakom mestu - zaključuje pomoćnik lozničkog gradonačelnika.

Slanje tih poruka ispred Vukove kuće, sa praga našeg jezičkog reformatora, po tradiciji je imperativ da se maternji jezik neguje i podiže, kako su i Vuk i Ivo Andrić jedinstveno doprineli svojim radom u književnosti, kaže direktorka Centra za kulturu Snežana Nešković Simić. Ona je navela da je uz doslednost sa svojim jezikom, potrebno negovanje višejezičnosti za uključivanje u obrazovanje i društvo.

U organizaciji su učestvovali grad Loznica, Centar za kulturu „Vuk Karadžić“, učenici i profesori Gimnazije iz Ogranka Vukove zadužbine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)