VAKCINE STIŽU NA KiM: Prve doze cepiva početkom marta

Tanjug

22. 02. 2021. u 09:42

PRVE doze vakcina protiv korona virusa stići će na Kosovo u prvoj nedelji marta, izjavila je Isme Humolji iz Svetske zdravstvene organizacije.

ВАКЦИНЕ СТИЖУ НА КиМ: Прве дозе цепива почетком марта

Foto unicef.org

Ona je za Glas Amerike na albanskom jeziku rekla da će Kosovo dobiti vakcine preko Kovaks sistema.

- Želja obe strane i Kosova i Kovaksa je da vakcine stignu što pre, ali svedoci smo manjka vakcina zbog nemogućnosti da se proizvedu dovoljne količine ili onoliko koliko je državama potrebno. Dakle kapaciteti su manji - rekla je Humolji.

Prema ranijim najavama, vakcine je trebalo da stignu na KiM do kraja februara, međutim to je sada pomereno za mart.

Humolji objašnjava da KiM nije zaostajalo u ovom procesu, ali da su kašnjenja nastala zbog ograničenja proizvodnje i većih finansijskih mogućnosti drugih zemalja.

- U ovom procesu Srbija je prešla veliki put kao i mnoge druge države. Albanija vakciniše donacijom izuzetno malog broja vakcina, Severna Makedonija i druge zemlje su u istoj fazi. Moramo imati na umu još jednu stvar, da su zemlje koje su bogatije, izdvojile milione za vakcine u vreme kada je proizvodnja vakcina tek počela - rekla je ona.

Prema planu vakcinacije, na Kosovu bi do kjraja godine trebalo da bude vakcinisano više od 60 odsto stanovništva, a Humolji kaže da su u prioritetnoj grupi zdravstveni radnici, a zatim stariji od 80 godina i mlađi sa hroničnim oboljenjima.

Na Kosovu je prvi slučaj korona virusa registrovan u martu prošle godine i od tada je od korone zaraženo više od 66.380 osoba, dok je 572 preminulo.

U poslednja dva dana registrovano je 690 slučajeva, dok je četvoro ljudi preminulo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio