KRALJ MILUTIN BIO NAJVEĆI GRADITELJ MEĐU NEMANJIĆIMA: Predavanje dr Borisa Stojkovskog na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V.N.

22. 02. 2021. u 08:08

PREDAVANjE dr Borisa Stojkovskog na temu „Kralj Milutin – život i delo. Povodom sedam vekova od smrti" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

КРАЉ МИЛУТИН БИО НАЈВЕЋИ ГРАДИТЕЉ МЕЂУ НЕМАЊИЋИМА: Предавање др Бориса Стојковског на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

FOTO: Prof. dr Boris Stojkovski

Kralj Stefan Uroš Drugi Milutin Nemanjić, rođen oko 1253. godine, preuzeo je vlast od svog starijeg brata, kralja Dragutina, ugarskog vazala i zeta. Kao drugi sin srpskog kralja Stefana Uroša I i njegove supruge kraljice Jelene Anžujske na istorijsku scenu stupa 1267. godine, započinjanjem pregovora svoga oca sa vizantijskim carem Mihajlom VIII o Milutinovoj ženidbi sa Anom, što dovodi do Milutinovog imenovanja za naslednika umesto starijeg sina i ugarskog zeta Dragutina.

Milutin se ženio pet puta, ali je od svih brakova najviše pažnje privukao njegov brak sa vizantijskom princezom, Simonidom. Iz tog braka Milutin nije dobio naslednika, zbog Simonidine neplodnosti, tako da je do dan-danas ostalo otvoreno pitanje da li je po prirodi bila neplodna ili je nešto dovelo do toga.

Kralj Milutin se smatra najvećim graditeljem i donatorom srpskih crkava i manastira među Nemanjićima, međutim, zbog brojnih porodičnih sukoba, i kontraverznog braka, dugo je važio za jednu od omraženijih članova ove dinastije.

Nakon njegove smrti rasulo u zemlji je bilo neprevaziđeno do tad da se pojedina vlastela jednostavno otcepila, a bande pljačkaša su napadale čak i povorku koja je prenosila Milutinovo telo u njegovu zadužbinu manastir Banjsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju