BRIGA ZA PORODICE SRPSKIH HEROJA: Gradonačelnik Simo Salapura primio porodice palih boraca sa teritorije Zrenjanina

B. Grujić

11. 02. 2021. u 17:57

POVODOM Dana državnosti Republike Srbije, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, upriličio je prijem za predstavnike udruženja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida u ratovima od 1990. do 1999. godine.

БРИГА ЗА ПОРОДИЦЕ СРПСКИХ ХЕРОЈА: Градоначелник Симо Салапура примио породице палих бораца са територије Зрењанина

Foto: Grad Zrenjanin

Tradicionalni prijem za članove porodica poginulih pripadnika vojske, policije i dobrovoljaca sa teritorije grada Zrenjanina izostao je ove godine zbog epidemiološke situacije, ali je održan sastanak i upriličen razgovor sa predstavnicima ovdašnjih udruženja i porodica poginulih i ratnih vojnih invalida Zrenjanina, Jovankom Pavlović, Jelicom Erdeljan i Jovicom Pilipovićem, a prijemu je prisustvovao i major Rade Daljević, iz zrenjaninskog garnizona Vojske Srbije i komande Banatske brigade.

Foto: Grad Zrenjanin

Kako je naglašeno, krajem februara navršiće se godinu dana od usvajanja novog Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, kojim je ispravljena nepravda prema borcima poslednjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije i ustanovljena kategorija korisnika koja nije postojala po dosadašnjim propisima, a to su borci koji su učestvovali u oružanim akcijama 90-tih godina i u ratu 1999. godine.

Kako je istakao Jovica Pilipović, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Zrenjanina, koje broji 175 članova, na  prostorima nekadašnje Jugoslavije, od 1991. do 1999. godine, stradala su pedeset tri Zrenjaninca, kao pripadnici vojske, policije ili dobrovoljci. 

Foto: Grad Zrenjanin

- Njima je 2011. godine podignuto spomen-obeležje u centru Zrenjanina, a počast im se odaje tri  puta u toku godine - na Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, 24. marta, Vidovdan, 28. juna i na Dan vojnih veterana, 4. decembra - istakao je Pilipović, uz napomenu da udruženje ima odličnu saradnju sa predstavnicima gradske vlasti u Zrenjaninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna