BEOGRADSKE SUDIJE U RADU PO 2.000 PREDMETA: Društvo sudija tražilo od VKS hitno rešavanje preopterećenosti sudova

V.C.S.

05. 02. 2021. u 18:36

DRUŠTVO sudija Srbije obratilo se danas pismom Vrhovnom kasacionom sudu, da bi pozdravilo razumevanje koje je najviši sud pokazao za problem preopterećenosti beogradskih sudova, u kojima sudija u radu prosečno ima između 1.000 i 2.000 predmeta.

БЕОГРАДСКЕ СУДИЈЕ У РАДУ ПО 2.000 ПРЕДМЕТА: Друштво судија тражило од ВКС хитно решавање преоптерећености судова

Prvi osnovni sud u Beogradu

Oni su ukazali da ovo pitanje zahteva urgentnu reakciju nadležnih i predlažu delegaciju predmeta manje opterećenim sudovima u zemlji, ali i sistemsko rešenje problema, koje bi onemogućilo da ubuduće dolazi do prevelikog opterećenja pojedinih sudova, naročito beogradskih. I to ne samo osnovnih, već i višeg. U njima se, u građanskoj materiji, rešava najmanje polovina svih sporova u Srbiji. Dotle, u parničnoj materiji, u pojedinim sudovima u unutrašnjosti, sudija u proseku ima po 60 do 100 predmeta.

Ovo dovodi do toga da građani koji gravitiraju sudovima opterećenim velikim brojem sporova nemaju jednak pristup pravdi, dok oni koji žive u manjim mestima rešavaju problem u razumnom, pa i optimalnom, roku, i to na kvalitetan i suštinski način.

- Posledično, građani u mestima u kojima je sud preopterećen ne uspevaju da ostvare pravo na suđenje u razumnom roku, na kvalitetno obrazloženu sudsku odluku, ni na pravično suđenje – kažu u Društvu sudija, i predlažu najvišem sudu u zemlji da, prilikom određivanja osnovnog suda kome će predmet biti delegiran, ima u vidu prebivalište tužioca, kao i ogranak pravnog lica i sud na čijem se području nalazi taj ogranak.

Najopterećeniji su, kako su „Novosti“ već pisale, Prvi i Treći osnovni sud u Beogradu, u kojima se priliv sporova protiv banaka zbog nelegalno obračunatih troškova kredita, meri hiljadama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024