SRBI POBEDILI KUGU I SPASLI EVROPU: Istorijski arhiv iz Jagodine objavio knjigu o pobedi nad zarazom iz 1837.

Z. GLIGORIJEVIĆ

30. 01. 2021. u 08:50

KNjIGA pod naslovom "Kuga u Jagodini 1837. godine" je 60. izdanje ovdašnjeg Istorijskog arhiva tokom proteklih 45 leta, a četvrto u ediciji nazvanoj "Istorija zdravstva u jagodinskom okrugu u 19. veku".

СРБИ ПОБЕДИЛИ КУГУ И СПАСЛИ ЕВРОПУ: Историјски архив из Јагодине објавио књигу о победи над заразом из 1837.

Foto arhiva

Ova bolest dugo nije zaokupljala pažnju istraživača, a autor knjige istoričar i arhivski savetnik Dragoslav Dedić - povodom još aktuelne pandemije - podseća na to da je i ondašnja Evropa bila zadivljena preduzetim merama.

- Srbija je reagovala veoma brzo jer je našu državu vodio knez Miloš Obrenović koji je, uz pomoć nekoliko lekara pristiglih iz Habzburške monarhije, te uz veliki napor lokalnih i državnih službenika, uspeo da napravi neku vrstu sanitarnog kordona i kugu suzbije za svega nekoliko meseci. Do danas je to jedan od najboljih primera primene mera za suzbijanje zaraznih bolesti u istoriji zdravstva čitave Evrope - ističe urednik izdanja i direktor Istorijskog arhiva u Jagodini mr Dejan Tanić.

UREDNIK Mr Tanić sa knjigom, Foto Z. Gligorijević

Autor Dedić - uz podatak da su izveštaji sa podacima o kliničkom obliku kuge bili prvi sačuvani medicinski dokumenti poslati zvaničnoj vlasti - podseća na to da je preduzimljivi starešina varoši Stevča Mihajlović odmah potpuno izdvojio zaraženu kuću i zabranio da iz nje iko izađe. Dr Karl Nađ je obavestio kneza Miloša da se bolest proširila zbog običaja da rodbina celiva pokojnika, pa su sve zaražene kuće nadzirali stražari, svi zdravi koji su bili u rizičnom kontaktu su sakupljeni u jednu, a bolesni u drugu zgradu. Varoš je bila opkoljena sa svih strana, oko Jagodine su iskopani šančevi i postavljene barikade, pa niko mimo naoružanih stražara nije mogao ni da uđe, ni da izađe...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)