PROTA IZ IRIGA ZADUŽIO SRBE: Istorija duža od dva veka konačno povezala dve osnovne škole i njihove đake

S. KOSTIĆ

29. 01. 2021. u 08:15

DVE osnovne škole - "Dositej Obradović" u Irigu i "Prota Stevan Popović" u Čumiću kod Kragujevca - najpre je, posle 200 godina, spojila istorija, a sada su njihovi predstavnici odlučili da učvrste saradnju.

ПРОТА ИЗ ИРИГА ЗАДУЖИО СРБЕ: Историја дужа од два века коначно повезала две основне школе и њихове ђаке

Foto OŠ u Čumiću

Organizovanjem sportskih i kulturnih manifestacija, deca iriške osmoletke će biti u prilici da upoznaju Šumadiju, dok će mališani iz Čumića organizovano moći da posete mesto podno Fruške gore, iz kojeg je u njihov zavičaj stigao prota Stevan Popović koji je 1792. godine osnovao prvu školu u ovom delu Srbije.

Inače, direktor OŠ "Prota Stevan Popović", Aleksandar Jovanović, čitavu deceniju je pokušavao da se poveže sa kolegama iz OŠ "Dositej Obradović", ali je u Irigu - sve do dolaska Sanje Nikolić na čelo ustanove - nailazio samo na nezainteresovanost. Onda je dogovorena poseta delegacije iz Vojvodine školi koja između Kragujevca i Topole ima ukupno 130 učenika.

- Ovde niko nije znao da ta naša dva mesta povezuju istorijske okolnosti. Ja sam iz Iriga i priznajem da su me ponele emocije, pa se javila želja za međusobnim upoznavanjem ne samo rukovodstava škola, već i đaka. Sada smo njihovim dolaskom kod nas, potpisom i pečatom, ozvaničili tu saradnju - kaže Sanja Nikolić.

DIREKTORI Potpisivanje sporazuma, Foto S. Kostić

A, veze su počele tokom poslednjeg rata između Austrije i Turske, od 1788. do 1791, odnosno Kočinom krajinom u kojoj su se, uz legendarnog komandanta Anđelkovića, borili i Čumićani. Prateći povlačenje austrijske vojske, sa sve porodicama su se obreli u Irigu, gde je ugledni trgovac Radoje Božić shvatio je značaj obrazovanja i ubedio sveštenika Stevana Popovića da se sa porodicom preseli u Čumić i posveti opismenjavanju tamošnje omladine. U svojoj kući, prota je gostinsku sobu koristio kao učionicu i tako je, zvanično, stvorena prva narodna škola u Šumadiji.

- Sada imamo novu zgradu, a protinu kuću smo preneli u školsko dvorište i oformili etno--selo, gde učenici pohađaju nekoliko radionica i praktično se upoznaju sa srpskom tradicijom i kulturom - ističe Aleksandar Jovanović, ponosan na činjenicu da ove godine obeležavaju 230 godina postojanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri