POMEN ŽRTVAMA HOLOKAUSTA U NOVOM SADU: Sećanje na datume utkane bolom

Z. GRUMIĆ

27. 01. 2021. u 15:38

AKO iko može da razume patnju kroz koju su prolazili Jevreji u Drugom svetskom ratu, to zasigurno mogu Srbi, isto tako stradalni narod koji je pretrpeo ogromne žrtve u oba najveća svetska sukoba, izjavio je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prilikom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

ПОМЕН ЖРТВАМА ХОЛОКАУСТА У НОВОМ САДУ: Сећање на датуме уткане болом

Foto: N. KARLIĆ

Posle polaganja venaca kraj spomenika žrtvama Holokausta, na novosadskom Jevrejskom groblju, gradonačelnik je podsetio na 27. januar 1945. godine, kada je oslobođen logor Aušvic, istakavši veliki značaj sećanja na događaje iz prošlosti, posebno one teške i bolne, da se nikad i nigde više ne ponove.

- Uvek smo zajedno na obeležavanju svih važnih datuma, posebno onih koji su utkani bolom u naše građane – rekao je Vučević podsetivši da je tako pre nekoliko dana obeležena 79. godišnjica zloglasne Novosadske racije kao i da se svakog aprila obeležava godišnjica deportovanja novosadskih Jevreja u nacističke logore, sprovedenog u samo predvečerje Drugog svetskog rata.

- To je bio poslednji napor nacista da očiste Novi Sad i čitav ovaj kraj od Jevreja. Taj pogrom je naneo bol i nenadoknadive gubitke za njihove porodice, za jevrejsku zajednicu ali i za ceo Novi Sad i našu državu.

Ocenivši da verovatno niko bolje od Srba ne može da razume patnje kroz koje je prolazio jevrejski narod, gradonačelnik je naglasio da su ta dva stradalna naroda uvek razumeli jedan drugog.

- Ponosan sam na činjenicu da antisemitizam nikada nije bio prihvaćen u Srba. Uvek smo saosećali sa jevrejskim narodom, s kojim vekovima živimo zajedno.

Na spomenik žrtvama Holokausta venac je položio i predsednik novosadske Jevrejske opštine Mirko Adam, koji je ukazao na neophodnost stalnog istraživanja Holokausta, kao neiscrpne teme za istoričare.

PODACI govore da je u Drugom svetskom ratu stradalo oko 4.000 novosadskih Jevreja, od kojih je oko 2.000 deportovano u Aušvic i druge nacističke logore smrti iz kojih se ogromna većina njih nije vratila. U januarskoj raciji 1942. godine u Novom Sadu je ubijeno više od 800 Jevreja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)