"SA OSMEHOM U VRTIĆ": Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja

B.Grujić

25. 01. 2021. u 12:34

СА ОСМЕХОМ У ВРТИЋ: Пројекат инклузивног предшколског васпитања

Foto: grad Zrenjanin

"SA OSMEHOM u vrtić" je projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja, koji je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a realizuje ga grad Zrenjanin, uz podršku Svetske banke.

Partneri na ovom projektu su Predškolska ustanova, Centar za socijalni rad, Crveni krst, Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov", Opšta bolnica "Dr Đorđe Joanović" i Udruženje "Ostanimo budni". 

Foto: grad Zrenjanin

 

 - Cilj projekta je da unapredi dostupnost, kvalitet i jednakost predškolskog vaspitanja i obrazovanja svakog deteta od rođenja pa do polaska u školu, naročito za decu iz osetljivih grupa - naglašavaju stručne saradnice, pedagozi Ivana Stojković i Maja Šujica i vaspitačice Jasmina Ružić i Slađana Rajlić, koje su uspešno realizovale radionicu "Zima, zima, neka radost donese svima" i sa decom usavršavale prirodne oblike kretanja, sticanje senzornih iskustava i usvajanje osnovnih pravila ponašanja. 

Za svako dete koje je stiglo do cilja bilo je pripremljeno „skriveno blago", a mališani su imali priliku  da  vežbaju, crtaju, igraju se  i uživaju u istraživačkim aktivnostima.

UHVATILI SNEG U ZRENJANINU

Zimska radionica je uspešno realizovana zahvaljujući snegu, koji je pao, a deca učesnici projekta su zajedno sa vaspitačima, uspešno savladala "Poligon sa sankama", „Snežni tobogan", „Pronađi životinju u snegu", „Šareni sneg", „Ledeni kolači",  „Mali Sneško"....  

- Zimski vazduh je izvanredno sredstvo za jačanje dečjeg organizma, on povećava otpornost i štiti od različitih infekcija, a zabavnim igrama na snegu, deca stiču različite veštine i znanja. Igre snegom kao i pravljenje različitih građevina od snega, zahtevaju stalnu aktivnost, gde su stalno u pokretu, što pospešuje njihovu cirkulaciju i funkciju organa - kaže Maja Šujica, pedagog za fizičko vaspitanje u Predškolskoj ustanovi u Zrenjaninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)