BUJANOVAC I PREŠEVO TRAŽE SVOJU BOLNICU: Albancima sa juga Srbije mnogo da putuju 45 kilometara do zdravstvenog centra u Vranju

J. STOJKOVIĆ

21. 01. 2021. u 11:05

ISTOVREMENO sa porastom broja pacijenata u kovid-sistemu, u Preševu se pojavila i inicijativa da u ovoj opštini bude izgrađena bolnica koja će zbrinjavati ovdašnje i, eventualno, ljude iz susednog Bujanovca.

БУЈАНОВАЦ И ПРЕШЕВО ТРАЖЕ СВОЈУ БОЛНИЦУ: Албанцима са југа Србије много да путују 45 километара до здравственог центра у Врању

Foto Privatna arhiva

Direktor Doma zdravlja dr Driton Salihu ističe da im transport do 45 kilometara udaljenog Zdravstvenog centra u Vranju predstavlja veliki problem i naglašava da to nije pitanje politike, već unapređenja zdravstvenog sistema. Zato se, kaže, argumentovanim zahtevom već obratio Koordinacionom telu, resornom ministarstvu, premijeru i predsedniku Srbije.

PREŠEVO  Ustanova primarne zdrvstvene zaštite, Foto J. Stojković

- Svestan sam trenutne situacije i možda bi problem mogli da rešavamo po prioritetima. Nama su, trenutno, najpotrebniji Interno odeljenje i pedijatrija, ali i mogućnost da se vanbolničko porodilište unapredi, odnosno osposobi za sve vrste intervencija - kaže dr Salihu i navodi da još nije dobio nijedan odgovor.

REALNOST

PACIJENTI iz Bujanovca primarnu zdravstvenu zaštitu ostvaruju u Domu zdravlja u svojoj opštini, šro važi i za žitelje Preševa u kojem je pre nekoliko godina otvoreno i vanbolničko porodilište. Ljudi iz oba mesta, međutim, sekundarne medicinske usluge dobijaju u Zdravstvenom centru u Vranju, eventualno u Surdulici.

Istovremeno, bolnica u srpskoj enklavi na Kosovu i Metohiji, u Pasjanu, predstavlja svojevrsni pandan ovoj ideji, jer jug Srbije ima veći broj stanovnika nego pomenuto selo, pa dr Salihu smatra da se treba voditi interesom pacijenata.

Nažalost, stižu i drugačiji "signali".

BUJANOVAC Zgrada Doma zdravlja, Foto J. Stojković

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa je nedavno na svom fejsbuk-profilu objavio da je o zajedničkoj realizaciji ideje da Preševo dobije bolnicu razgovarao sa članovima "Udruženja lekara Preševske doline". Zobilazeći državne organe Srbije, uz objavljivanje fotografije sa pomenutog sastanka, poručio je da javno zdravlje predstavlja odgovornost i prioritet svih...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)