MOLEBAN ZA NOVO LETO: U hramovima u Šapcu i Loznici za srpsku Novu godinu svečano i sa mnogo vernika (FOTO)

V. Mitrić

14. 01. 2021. u 08:44

MOLEBAN za novo leto, služen je u Sabornom hramu svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, tačno u ponoć, čime je obeležen dolazak Pravoslavne ili, kako se kaže u narodu, Srpske nove godine, koja „dolazi“ po Julijanskom kalendaru.

МОЛЕБАН ЗА НОВО ЛЕТО: У храмовима у Шапцу и Лозници за српску Нову годину свечано и са много верника (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Tako je bilo i u drevnoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Loznici, na drevnim šančevima, sa kojih se, u Prvom srpskom ustanku, branila Srbija, Evropa i vaskoliko hrišćanstvo, kao u novom hramu posvećenom Vaznesenju Gospodnjem na Lagatoru, nekadašnjem imanju Vuka Stefanovića Karadžića u kripti, koja je posvećena svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću. Molebani su služeni i u drugim hramovima, crkvama i manastirima Eparhije šabačke SPC.

Svugde je bilo svečano, sa ne mnogo vernika, uz poštovanje epidemioloških mera, bez muzike ispred svetinja. Sveštenstvo je u Loznici, ispred crkve na Lagatoru, poslužilo vernike čajevima, sokovima i kuvanim vinom, gde nije bilo nikakve gužve niti dužeg zadržanja posle molebana.

- Želim svima od sveg srca srećno novo leto – rekao je episkop šabački Lavrentije, koji je služio u crkvi Svetog Save u Šapcu.

- Ovu godinu u našoj eparhijom proglasili smo godinom svetog vladike Nikolaja Velimirovića. Slavićemo dva njegova jubileja - 140 godina od rođena i 30 godina od prenosa njegovih svetih moštiju iz Amerike u otadžbinu, u Manastir Lelić u istoimenom selu, kod Valjeva, gde je rođen i gde je podigao crkvu za života. Koliko je značajna ova godina svedoči i sama činjenica da je posvećena tom najvećem čedu koje je rodila majka Svetosavka, kako je prvi govorio naš čuveni naučnik Mihailo Pupin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)