ČUVAJTE SE ZVERI: Upozorenje na najpopularnijem Instagram mestu u Srbiji retko ko vidi!

Novosti online

13. 01. 2021. u 13:09

VIDIKOVAC Banjska stena na Tari od prošlog leta postao je apsolutni hit na Instagramu. Svi koji su želeli da naprave nezaboravne fotografije kod kanjona reke Drine hrlili su na ovu destinaciju i neumorno pravili selfije.

ЧУВАЈТЕ СЕ ЗВЕРИ: Упозорење на најпопуларнијем Инстаграм месту у Србији ретко ко види!

Foto: Tanjug

Ali, malo je onih koji su obratili pažnju na upozorenje koje je istaknuto na tabli, a koje bi mnoge nateralo da - ako ništa drugo - makar budu oprezniji na putu do Banjske stene.

Naime, na području Nacionalnog parka Tara postoji rizik od „bliskog susreta“ sa mrkim medvedom, jednim od najkrupnijih predatora na svetu!

- Na području Srbije najveća brojnost mrkih medveda je upravo na području Nacionalnog parka Tara i iznosi oko 40 jedinki. Tara je jedinstveno utočište za medveda u zapadnoj Srbiji, pre svega reljefom, vegetacijom, obiljem nepristupačnih i zaklonjenih mesta za zimovališta, kao i obiljem raznovrsne i lako pristupačne hrane – navedeno je na tabli.

Iz Nacionalnog parka Tara upozoravaju posetioce da su male mogućnosti da na ovom terenu sretnu medveda, ali savetuju kako bi trebalo postupiti ako do tog neželjenog susreta ipak dođe.

- U slučaju susreta stati i ne činiti nikakve nagle i oštre pokrete, niti davati bilo kakve zvučne signale. Ostati miran u mestu – savetuju iz NP Tara.

Na tabli su, takođe, i fotografije otiska prednje i zadnje šape medveda, kako bi posetioci ovog dela Srbije mogli da prepoznaju da li je predator u blizini.

Zato, ako nameravate da se zaputite na najlepši vidikovac u Srbiji, ne ignorišite ovo upozorenje. Sigurno je da ćete tokom šetnje ili džoginga do Banjske stene uživati u prelepoj prirodi, ali otvorite „četvore oči“. Ne zaboravite onu narodnu – kad vidiš medveda, pravi se mrtav!

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)