NAUKA REŠAVA MISTERIJU PRIRODE: Niški istraživači Nebojša Stanimirović i Vlastimir Nikolić zadali zadatak botaničarima iz Srbije i Evrope

Daliborka Alihodžić

10. 01. 2021. u 08:25

ŠETNjA u prirodi za Nebojšu Stamenovića i Vlastimira Nikolića nije samo rekreacija već izazov jer se nikada nisu vratili praznih ruku.

НАУКА РЕШАВА МИСТЕРИЈУ ПРИРОДЕ: Нишки истраживачи Небојша Станимировић и Властимир Николић задали  задатак ботаничарима из Србије и Европе

Foto D. Alihodžić

U svako doba godine umeju da pronađu neku neobičnu biljku ili gljivu i nepogrešivo znaju kako da ih najbolje iskoriste. Ipak, priroda se pokazala kao enigma i za njih dvojicu jer su pre četiri meseca pronašli biljku za koju čak ni oni ne znaju koja je vrsta i rod.

Ekspertiza tek predstoji

VLADIMIR Ranđelović, profesor na niškom Prirodno-matematičkom fakultetu kaže da je pregledao materijal koji je dobio od dvojice botaničara, ali da se ne može izjasniti dok i sam ne ode na teren.

- Ove godine smo zakasnili, tako da moramo sačekati da biljka procveta da bismo bili sigurni. Činjenica je da biljka nije sa ovog podneblja i najverovatnije je "zalutala" uz pomoć čoveka. Dešava se u prirodi da čovek nesvesno preseli neku biljku sa drugog kraja planete i da se ona primi u našem podneblju. To može da naškodi našem biljnom svetu i da doseljenica bude agresivnija i preuzme primat nad teritorijom - objašnjava profesor Ranđelović.

Svoje otkriće podelili su sa botaničarima iz Srbije i Evrope i sa nestrpljenjem čekaju da nauka reši misteriju. U prvi mah delovalo je da će biti jednostavno jer su neki istraživači tipovali da je u pitanju afrička džinovska žalfija, ali...

TAJNA Nepoznata biljka, Foto D. Alihodžić

- Velika je neizvesnost u prirodnjačkim krugovima da se utvrdi koja to biljka raste u toplim vodama u blizini banje Vidrište, nadomak Niša. Pokazalo se da nije u pitanju afrička džinovska žalfija ali dosta podseća na nju. Možda će se okolina Niša upisati kao stanište nove vrste biljke jer je nismo pronašli ni na jednom drugom staništu a poznajemo ove krajeve kao svoj dom - pričaju nam Neša Travka i Vlasta Kalač, živopisni dvojac čija upornost u traganju za "čudima" prirode nije nepoznanica.

NjIH dvojica negiraju onu izreku "da niko nije pop u svom selu", jer su omiljeni na jugu Srbije i narod im veruje, tako da nesebično dele savete koji čaj treba popiti za koju boljku ili kako se hraniti iz prirode.

- U prirodu idemo čistog srca jer biljka prima energiju onoga ko je bere. Mora se poštovati biodinamični kalendar prirode, pa tek onda razmišljati kako da uzmemo nešto za sebe. Radoznalost nas ne napušta bez obzira na to koliko znanja imamo jer priroda nikada neće biti do kraja istražena, uvek će se javljati neke biljke, životinje ili pojave koje treba istražiti. Kao narod iz koga potiče i Josif Pančić, verujemo da bi svako od nas mogao biti istraživač amater koji voli i poštuje prirodu - vele naši sagovornici.

POSEBNO ističu činjenicu da mnogi predeli na jugu Srbije nisu naučno istraženi i obrađeni.

- Još uvek niko ne zna tačno koliko biljnih vrsta ima na Suvoj planini, a samo sam ja otkrio nekoliko vrsta šafrana i božura. Naučni istraživači se kreću ustanovljenom stazom, od Bojaninih voda do Trema a tu je uglavnom sve jasno. Dok stignu na Trem već su umorni i gledaju da se vrate, a "bogatstvo" počinje sa druge, južne strane planine prema Beloj Palanci, to je pravi botanički raj - otkriva nam Kalač, koji je dobio pojačanje iz Rusije jer je i supruga Ljudmila, po struci agronom, veliki zaljubljenik u prirodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!