MARKOVI VEKOVNICI U DOMU KULTURE: Izložba strip serijala leskovačkog autora u Trsteniku

Игор Митић
Igor Mitić

28. 12. 2020. u 17:38

IZLOŽBA posvećena strip serijalu „Vekovnici“ gostuje u Likovnom salonu Domu kulture Trstenik i biće otvorena do 15. januara naredne godine.

МАРКОВИ ВЕКОВНИЦИ У ДОМУ КУЛТУРЕ:  Изложба стрип серијала лесковачког аутора у Трстенику

Foto: Privatna arhiva

Ona je nastala u okviru projekta „Art out Pavle“, u saradnji domaćina, Narodnog univerziteta Trstenik i Osnovne škole „Ljubivoje Bajić“, a uz finansijsku podršku trsteničke lokalne samouprave.

Autor „Vekovnika“ koji se bave domaćom istorijom, baštinom i mitologijom, Marko Stojanović, ističe da se sve savršeno poklopilo sa njegovim serijalom, jer je ideja projekta traganje za vizuelnim identitetom srpskih mitoloških stvorenja, pored ostalih i vampira, o kojima u trsteničkom kraju postoje brojna predanja i legende.

- Zadovoljstvo mi je da sam na radionici sarađivao sa učenicima škole „Ljubivoje Bajić“ koja će im omogućiti da urade svoj prvi strip. Na sve to gledam kao na nastavak onoga što mi u Leskovačkoj školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“ radimo svake godine kroz javne časove stripa na otvorenom u više leskovačkih škola istovremeno. Tako pomažemo učenicima da načine prve korake u devetoj umetnosti, a čast mi je i to što je Trstenik odabrao „Vekovnike“ da sa njima zatvori ovogodišnju i otvori izlagačku sezonu naredne godine – zaključio je Stojanović.

SARADNjA VIŠE OD 200 UMETNIKA

Na serijalu „Vekovnici“ do sada je sarađivalo više od 200 crtača i ilustratora iz 15 zemalja, a imao je i više grupnih izložbi u gradovima Srbije i regiona. Pre četiri godine ovaj serijal je izložen i u Državnoj biblioteci za mlade u Moskvi, u okviru strip festivala „KoMisija“, i to kao prvi strip serijal sa prostora bivše Jugoslavije koji je na taj način predstavljen u Rusiji.

Povod za izložbu je objavljivanje integrala „Vekovnika“ - „Život i smrt“, podržanog od strane leskovačke lokalne samouprave. On je pre Srbije, objavljen i u Hrvatskoj, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)