RAST BROJA NOVOROĐENČADI U SRPSKIM SREDINAMA NA KOSOVU: Do danas je u porodilištima rođeno 919 beba

Kosovo Onlajn

23. 12. 2020. u 15:41

UPRKOS teškoj situaciji i borbi sa koronavirusom broj novorođenih beba u srpskim sredinama na Kosovu, raste. Do danas je u porodilištima u Severnoj Mitrovici, Gračanici i Pasjanu rođeno ukupno 919 beba.

РАСТ БРОЈА  НОВОРОЂЕНЧАДИ У СРПСКИМ СРЕДИНАМА НА КОСОВУ: До данас је у породилиштима рођено 919 беба

Foto D. Milovanović

I ove godine najviše porođaja je bilo u Zdravstvenom centru u Severnoj Mitrovici, gde je po rečima glavne sestre ginekološko-akušerskog odeljenja Olivere Elek, do sada rođeno 5 beba više u odnosu na prošlu godinu.

"U Kosovskoj Mitrovici je do sada rođeno 520 beba, što je za 5 beba više nego u prošloj godini", izjavila je Elek za Kosovo Onlajn.

Ističe da su zahvaljujući dobroj organizaciji poštovane sve mere u cilju maksimalne zaštite.

"Sve preporuke koje su zakonski propisane su poštovane. Na prvom mestu zaštita kao pacijentkinja i beba tako i osoblja na ovom odeljenju. Otpust zdravih beba najveća je satisfakcija za dalji rad zaposlenih na odeljenju mitrovačkog ginekološko-akušerskog odeljenja", zaključila je Elek.

Slična situacija je i u porodilištu u Gračanici gde je u 2020. godini svet ugledalo 261 novorođenče.

"Broj rođenih beba do danas je 261, od toga 125 dečaka i 136 devojčica, dok je u prethodnoj godini zaključno sa 31. decembrom rođeno 254 beba", rekla je za Kosovo Onlajn glavna sestra klinike Marina Živić.

Ona ističe da je bilo par slučajeva koronavirusa među osobljem, ali to nije remetilo rad na odeljenju.

"Među osobljem je bilo nekoliko medicinskih sestara i jedna doktorka koji su imali koronavirus,  sve mere koje su propisane zakonom su ispoštovane. Testovi se rade pre ulaska u bolnicu tako da nijedna pacijentkinja ne može ući u porodilište bez negativnog testa na virus korona. Imamo mogućnost da odradimo brze antigenske testove tako da se u potpunosti poštuje sva procedura", navela je Živić.

Tokom ove godine uprkos epidemiološkoj situaciji na ginekološko-akušerskoj klinici Zdravstvenog centra "Gnjilane" u Pasjanu rođeno je 138 beba, što je gotovo identičan broj u odnosu na godinu pre toga.

Za Kosovo Onlajn direktor ove zdravstvene ustanove dr Zoran Perić ističe da je to veliki uspeh za Zdravstveni centar, ali i čitavo Kosovsko pomoravlje.

"Zahvaljujući zaštitnim merama koje smo na vreme preduzeliu i koje svi šoštuju, nismo imali zaražene ni među medicinskim osobljem, ali ni među pacijentima na ginekološko-akušerskom odeljenju. To nam je u mnogome pomoglo da zadržimo poverenje koje smo stekli i da uspešno nastavimo sa radom i u narednom periodu", rekao je dr Perić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)