VIŠE POSTELJA U KOVID-CENTRU: Bivši objekat Hirurgije u bolnici u Vrbasu proširen za smeštaj obolelih od korone

Z. RAJIĆ

22. 12. 2020. u 17:53

U Opštoj bolnici u Vrbasu rekonstruisana je stara zgrada Hirurgije, gde su smešteni pacijenti oboleli od kovida 19, a do kraja godine biće renovirani delovi nove bolničke zgrade.

ВИШЕ ПОСТЕЉА У КОВИД-ЦЕНТРУ: Бивши објекат Хирургије у болници у Врбасу проширен за смештај оболелих од короне

Proširenje kapaciteta zbog rasta broja obolelih / Foto L. P.

Još u martu, kad se zahuktala pandemija, nekadašnje zdanje Hirurgije, u kojem su bila smeštena odeljenja Pulmologije i Psihijatrije, pretvoreno je u kovid-centar. U oktobru, zbog većeg priliva pacijenata, javila se potreba da se kovid-centar proširi.

U tom objektu bilo je 20 ležajeva "pokrivenih" razvodom kiseonika, ali se pokazalo da sistem otežano funkcioniše kad je potrebno da se pusti 20 ili 30 litara kiseonika u minutu.

- Protok kiseonika je pojačan, a uz to je obezbeđeno 70 posteljnih mesta. Tri sobe sa po četiri kreveta su pretvorene u jedinicu intenzivnog lečenja, sa mogućnošću da se na svaki krevet stavi respirator - istakao je direktor bolnice dr Milan Popov.

Radovi, za koje je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo izdvojio 16 miliona dinara, trajali su dvadesetak dana, a za to vreme pacijenti inficirani kovidom su upućivani na lečenje u Klinički centar Vojvodine i u bolnice u Subotici i Somboru. Za kovid-centar od Pokrajine je stigao nov pokretni rendgen aparat za kontrolna snimanja pacijenata kod kojih se sumnja na koronu.

- Kad se završi epidemija, a verujemo da će je zaustaviti vakcinacija, kapacitete sadašnjeg kovid- centra ponovo će koristiti Pulmologija, koja je, kao i Psihijatrija, preseljena u centralnu zgradu bolnice - naveo je dr Popov.

Delimično renoviranje centralne zgrade počelo je u februaru, za šta je 84 miliona dinara obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije.

- Obnovljeni su liftovi i mokri čvorovi i uređen ulaz u bolnicu. Trenutno se adaptira Prijemno odeljenje, zbog čega su pregledi organizovani po nekim drugim delovima ustanove. Očekujemo da svi radovi budu završeni do 30. decembra - rekao je dr Popov.

Proširenje kapaciteta zbog rasta broja obolelih / Foto L. P.

KOMPLETNA OBNOVA

DIREKTOR je kazao da bi iduće godine trebalo da počne kompletna rekonstrukcija bolnice u Vrbasu, što je nagovestio predsednik republike Aleksandar Vučić. Zbog obima i složenosti posla, rekonstrukcija bi se verovatno radila po fazama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024