LAZAR RISTOVSKI UHVATIO MUŠTULUK: Iz Pokrajine stigla vest da će dogodine početi izgradnja Doma kulture u Ravnom Selu

Z. Rajić

12. 12. 2020. u 11:49

POKRAJINA će dogodine početi obnovu izgorelog Doma kulture (DK) u Ravnom Selu kod Vrbasa.

ЛАЗАР РИСТОВСКИ УХВАТИО МУШТУЛУК: Из Покрајине стигла вест да ће догодине почети изградња Дома културе у Равном Селу

Foto privatna arhiva

Muštuluk za tu vest je od rukovodstva MZ uhvatio glumac Lazar Ristovski, osnivač Ravno Selo film festivala (RSFF), kojim je animirao institucije, stručnjake i poslovne ljude da iz pepela podignu Dom kulture u njegovom zavičaju.

Zdanje, koje je bilo jedno od najlepših domova kulture u Vojvodini, uništeno je u požaru, koji su u aprilu 2016. izazvala dvojica maloletnika, namernim paljenjem zavese na bini. Vatra je progutala binu, salu sa 250 sedišta, kancelarije, projektor sa bioskopskim platnom... Ostali su samo zidovi objekta, pretvorenog u zgarište na oko 1.000 kvadratnih metara.

Lazar Ristovski, Foto privatna arhiva

- Pre nego što je izgoreo, Dom kulture je bio detaljno očišćen i spreman za renoviranje, oko čega je bio angažovan Dušan Bajatović, takođe rodom iz našeg sela. Da je rekonstrukcija tada obavljena, to bi koštalo deset puta manje nego što će sada biti uloženo - kaže predsednik Saveta MZ Zarija Lazović.

USLOVI ZA KUD I TAMBURAŠE

IZGRADNjOM Doma kulture uslove za rad dobiće KUD "Šove", čije se probe sada održavaju u starom paviljonu OŠ "Branko Radičević", kao i Dečji tamburaški orkestar "Čuperak", koji vežba u zgradi seoske biblioteke. Lazović ističe da je DK bio glavno mesto okupljanja i omladine i starijih meštana.

Dom je zapaljen dva meseca pre planiranog starta RSFF, koji je zbog požara onemogućen, a Ristovski je umesto toga organizovao donatorsku projekciju svog filma "Dnevnik mašinovođe", namenjenu obnovi doma, u kojem je, kako je rekao, "sanjao svoje prve snove i gledao prve filmove u životu".

Lazar Ristovski, Foto privatna arhiva

- Filmski festival se održava od 2017. godine ispred ruševina DK, a osim što promoviše debitantska ostvarenja iz regiona, posvećen je skretanju pažnje na obnovu izgorele zgrade. Festival je ove godine sprečila korona, a očekuje se da 2022. bude održan u novom Domu kulture - rekao je Lazović.

Za obnovu ravnoselskog hrama kulture obezbeđene su sve potrebne dozvole, kao i idejno rešenje, koje je besplatno uradio arhitekta dr Radivoje Dinulović, profesor FTN u Novom Sadu. On je kazao da DK sada "u fizičkom smislu ne postoji, pa sve treba da se radi iz početka". Izgradnja Doma kulture u Ravnom Selu predviđena je pokrajinskim budžetom za 2021. godinu, čija je projekcija usvojena 7. decembra. Lazović kaže da je obnova DK procenjena na 216 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)