FETISLAM U NOVOM RUHU: Potpisan memorandum o razumevanju za rekonstrukciju tvrđave u Kladovu

D. B. M.

11. 12. 2020. u 14:25

PREDSTAVNIK Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Aleksandar Bec i predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić, potpisali su Memorandum o razumevanju za rekonstrukciju kladovske tvrđave Fetislam.

ФЕТИСЛАМ У НОВОМ РУХУ: Потписан меморандум о разумевању за реконструкцију тврђаве у Кладову

Foto V. Danilov

Virtuelnom događaju kojim je ozvaničen početak rekonstrukcije tvrđave iz 16. veka, prisustvovali su Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji i ministarke Tatjana Matić i Jadranka Joksimović.

Potpisivanju Memoranduma su prethodili obimni radovi na ovom utvrđenju. Poslednji posao u nizu koji je završen je izgradnja kanalizacione, vodovodne i elektro mreže. U fokusu EU je i finansiranje obnove dela ove tvrđave, a projektom je predviđena rekonstrukcija Glavne kapije, sa bedemom od prvog do šestog bastiona i pripadajućim lagumima, ali i kapije, letnje pozornice i priobalnih kula u Malom gradu. Rok za revitalizaciju Malog grada je april 2021, a do kraja te godine trebalo bi da budu završeni i ostali radovi.

Na virtuelnoj konferenciji je bilo reči i o projektu "EU za kulturno nasleđe i turizam" (#EUzaTebe) koji je usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj Istočne Srbije i Donjeg Podunavlja. Finansiraju ga Evropska unija sa 15 miliona evra i nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!