GRAD OSLONAC MATICI SRPSKOJ: Novi Sad nastavlja podršku našoj najstarijoj ustanovi kulture

Z. GRUMIĆ

05. 12. 2020. u 07:00

MATICA srpska je znala i zna da ima svoj Novi Sad i da na svoj grad ona uvek može da se osloni, izjavio je juče gradonačelnik Miloš Vučević i najavio nastavak finansijske podrške toj našoj najstarijoj književnoj, kulturnoj i naučnoj ustanovi kulture.

ГРАД ОСЛОНАЦ МАТИЦИ СРПСКОЈ: Нови Сад наставља подршку нашој најстаријој установи културе

Foto N. Karlić

- Novi Sad i Matica srpska su neraskidivo povezani i naša je obaveza i privilegija da sarađujemo i da vidimo šta još možemo da uradimo, da pomognemo njen rad. Pre pet godina doveden je u pitanje opstanak "Letopisa Matice srpske", bezmalo dvovekovnog književnog časopisa. Matica je i tada znala da ima svoj Novi Sad i da uvek može da se osloni na njega. Danas je to lakše, jer u finansijskoj podršci dela njenih aktivnosti, sa Gradom učestvuju i Republika i Pokrajina. U prethodne tri godine iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 12 miliona dinara za Matičine projekte, a ulaganja će biti nastavljena.

NASELjA BAČKE

GRADONAČELNIK je pohvalio završetak još jedne knjige iz Matičine edicije "Atlas naselja Vojvodine", posvećene naseljima Bačke, sa podacima praćenim geografskim kartama, istorijskim činjenicama i demografskim pregledom te regije. Ranije su objavljeni "Naselja Srema" i dvotomna "Naselja Banata".

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić je izrazio veliku zahvalnost za sve ono što je Grad za osam godina uradio za tu instituciju a posebno za pomoć u nekim kriznim trenucima.

- I sada je situacija teška, zbog epidemije, ali mi funkcionišemo i radimo, uz određene redukcije naših aktivnosti. To se odnosi pre svega na prisustvo građana našim programima čija se realizacija više oslanja na internet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna