OD SLAME DO UMETNOSTI: Članice "Bunjevakog kola" u Somboru bave se retkom delatnošću

J. BEKIĆ

02. 12. 2020. u 11:45

SLAMA je od davnina igrala veliku ulogu u životu bačkih Bunjevaca. Počeci slamarske umetnosti vezuje se za ove krajeve, Bunjevce i salaše.

ОД СЛАМЕ ДО УМЕТНОСТИ: Чланице Буњеваког кола у Сомбору баве се ретком делатношћу

Izrada proizvoda od slame/ Foto Grad Sombor

Pre više od stotinu godina, devojke su čuvajući stada na strnjištima nakon žetve, od zlatnih vlati pšenične slame plele prstenje i različite ukrase - perlice kojima su se kitili na proslavi završetka žetve - Dužionici.

Od tada pa do današnjih dana, od prvih perlica pa do prelepih umeničkih slika u tehnici slame, vredne slamarke su usavršile svoja znanja i veštine, te specifične motive salaša, prizore ravnice i bunjevačkih običaja zauvek sačuvale na svojim slikama.

Prva slika od slame je nastala 1962. godine, što znači da ovaj vid likovnog stvaralaštva kontinuirano traje pola veka. Svi motivi se rade od slame u prirodnoj boji, ne vrši se nikakva dorada ili prerada vlati...

- Najčešći i najkvalitetniji način izrade ovih slika je od pletene slame. Slama se potapa u vodu, a onda se dugotrajnim i različitim pletenjem slame dobija željena struktura od koje nastaju slike - kaže Aleksandra Medurić Kalčan, potpredsednica ovog udruženja.

Od nekadašnje izrade perlica, cvetića, vredne ruke članica slamarske sekcije danas izrađuju kompletan nakit za jednu mladu, odnosno za njeno venčanje - od prstena, narukvice, minđuša, ogrlice, ali i razne ukrase za jelke, kutijice za nakit, pa sve do velelepnih kruna.

Vredne članice UG "Bunjevačkog kola" nedavno su u svom galerijskom prostoru organizovale izložbu radova sa motivima i duhom Vojvodine. Izložbu i radionicu organizovali su uz podršku Grada Sombora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće