NAŠE SREBRO SIJA JAČE I OD ZLATA: Veliki uspeh studenata FTN na kineskom studentskom takmičenju izuma

Lj. P.

30. 11. 2020. u 13:23

NA šestom kineskom internacionalnom studentskom takmičenju "Internet+ za inovacije i preduzetništvo" u konkurenciji od 6,31 milion učesnika iz 117 zemalja, mešoviti tim novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i Univerziteta u Šenženu osvojio je srebrnu medalju.

НАШЕ СРЕБРО СИЈА  ЈАЧЕ  И ОД ЗЛАТА: Велики успех студената ФТН на кинеском студентском такмичењу изума

Foto D. Dozet

Ovaj međunarodni tim, koji je predvodio Mijat Kustudić, master inženjer menadžmenta FTN, takmičio se u kategoriji "Inovacije" sa svojim projektom CDNBye, koji predstavlja algoritam za rešavanje problema nedovoljnog propusnog opsega servera i problem direktnog (živog) prenosa u video-industriji.

USPEH Naš nagrađeni tim, Foto privatna arhiva

 

Pored Mijata, tim su činili i Nikola Kustudić, doktorand na Arhitekturi na FTN, Maja Gulan, master inženjer menadžmenta, Hafiz Mustansar Javaid iz Pakistana i Ting Ćije iz Kine. Mijat, Maja i Hafiz su trenutno doktoranti na Univerzitetu Šenžen, a Ting Ćije je master student istog univerziteta.

Projekti sa 4.186 univerziteta

NA takmičenju je u konkurenciji bilo više od 1,47 miliona projekata koje su prijavili studenti sa 4.186 univerziteta. Među tim univerzitetima njih 3.028 je iz Kine i 1.158 iz ostalog dela sveta, uključujući i Oksford, Kembridž, Harvard, Stenford...

Prema rečima Mijata Kustudića, ideja je nastala kao posledica zajedničkog rada tima. Ting Ćije je već imao iskustva u video-striming tehnologiji zbog svog rada u "Tencentu", koji je jedan od vodećih tehnoloških konglomerata, dok je njihov zajednički mentor, profesor Ben Niju, vrhunski stručnjak za optimizaciju pomoću veštačke inteligencije.

Mijat Kustudić radi i kao asistent u Audencia, francuskoj školi za biznis na Šenžen univerzitetu, na kome je tokom školovanja dobio Nagradu za izuzetne doprinose i do sada je učestvovao u velikom broju međunarodnih projekata u Srbiji, Nemačkoj i Liberiji. To mu je pomoglo u ulozi vođe tima i u koordinisanju rada svih učesnika kako bi se ideja na pravi način oblikovala i prezentovala.

Maja je na projektu bila sistem inženjer i njen je zadatak bio analiza i istraživanje tržišta, kao i deo softverskog razvoja.Nikolina uloga u timu je bila kompjuter inženjer projekta pa je radio front end dizajn i razvijao strukturu prezentacije projekta koji je Mijat održao pred stručnim žirijem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna