RIGOROZNO POŠTOVANJE MERA I POJAČANE KONTROLE: Epidemiološka situacija u Leskovcu nepovoljna

Игор Митић
Igor Mitić

23. 11. 2020. u 15:47

ŠTAB za vanredne situacije u Leskovcu doneo je u ponedeljak naredbu o rigoroznom poštovanju svih protivepidemijskih mera i o pojačanoj inspekcijoj kontroli sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

РИГОРОЗНО ПОШТОВАЊЕ МЕРА И ПОЈАЧАНЕ КОНТРОЛЕ: Епидемиолошка ситуација у Лесковцу неповољна

Foto: I. Mitić

- Zavod za javno zdravlje je procenio da trenutno nije potrebno proglašenje vanredne situacije, ali je preporučio mere koje treba da spreče dalje širenje kovid infekcije. Pozivam građane da budu oprezni i da se striktno pridržavaju svih preventivnih mera, jer je to jedini način da se zaštitimo od ove bolesti – kazao je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca i komandant gradskog Štaba za vanredne situacije.

Stručnjaci epidemiološku situaciju u gradu ocenjuju nepovoljnom sa tendencijom daljeg pogoršanja.

- Povećava se broj pregleda u kovid ambulantama kao i broj slučajeva sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Raste i broj hospitalizovanih pacijenata u leskovačkoj kovid bolnici, a trenutna popunjenost kapaciteta je 45 odsto. U poslednjih nedelju dana u Leskovcu je registrovano 213 novoobolelih, a imali smo i pet smrtnih ishoda. Širenju infekcije doprinosi i to što se deo stanovništva ne pridržava propisanih mera i zbog toga insistiramo na njihovoj rigoroznoj primeni – naglasila je dr Aleksandra Nikolić, direktorka leskovačkog Zavoda za javno zdravlje.

RESPIRATORNI CENTAR

U kovid bolnici u Leskovcu počinje da radi respiratorni centar, a trenutno se vrše poslednje pripreme za to.

- Leskovac postaje respiratorni centar za ovaj deo naše zemlje, jer je popunjenost kapaciteta u Nišu velika. Obezbedili smo svu neophodnu opremu, a raspolagaćemo sa 12 do 15 respiratora. Bio je to zahtevan posao koji smo obavili u veoma kratkom roku kako bi omogućili rad novoformiranog odeljenja intenzivne nege u našoj bolnici – kazao je dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu.

On je naglasio da glavna bolnička zgrada nastavlja da radi kao zelena zona i da su pojedini mediji pogrešno preneli da će cela bolnica preći u kovid sistem rada. 

U leskovačkoj kovid bolnici trenutno je hospitalizovan 81 pacijent od kojih su 52 na terapiji kiseonikom. U poslednja 24 časa bilo je devet prijema i 11 otpusta bolesnika. Zabeležen je i jedan smrtni ishod. Radi se o pacijentkinji, staroj 76 godina, iz okoline Leskovca, dok je jedan pacijent sa teškom kliničkom slikom transportovan u niški Klinički centar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)