BORBA KOMONVELTA I SRPSKOG NARODA PROTIV FAŠISTA: Pukovnik Nik Ilić predstavio postavku “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji”:

S.BABOVIĆ

23. 11. 2020. u 11:25

IZLOŽBU dokumentarnih fotografija “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji”, koju će posetioci Narodnog muzeja u Kruševcu moći da pogledaju sve do 10.decembra, pukovnik Nik Ilić,izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva pripremao je blizu dve godine.

БОРБА КОМОНВЕЛТА И СРПСКОГ НАРОДА ПРОТИВ ФАШИСТА: Пуковник Ник Илић представио поставку “Британци и Други светски рат у Југославији”:

Foto: S. Babović

Podvlači da je cilj bio da se ispriča priča o aktivnostima Britanaca na teritoriji nekadašnje Jugoslavije,kada su se oficiri i vojnici iz Komonvelta borili protiv fašističke okupacije, zajedno sa dva antifašistička pokreta:prvo sa Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, kasnije i sa Narodnom oslobodilačkom Vojskom.

- Kada je Jugoslavija odbila da se priključi Trojnom paktu nakon puča u martu 1941.godine, britanski premijer Vinston Čerčil je rekao da je Jugoslavija pronašla svoju dušu-kaže pukovnik Nik Ilić.-I stanovnici Kruševca i cele regije, platili su veliku cenu kada su odbili da se priključe okupatorima. Bitka za Kruševac u septembru 1941.godine svedoči o strašnoj odmazdi nad civililnim stanovnicima.

POČIVAJU U SRBIJI

NA Ratnom groblju Komonvelta u Beogradu,sahranjen je 471 mornar,vojnik i pilot Ujedinjenog Kraljevstva, a među njima i sedmorica pripadnika britanskih specijalnih jedinica.

Pukovnik Ilić podseća da je SS divizija “Princ Eugen” nije imala rezultata u operaciji “Kopaonik”,kojom je trebalo da se uništi JOV, ali da su posledice bile teške:ubijanje na stotine civila,najviše u mestu Kriva Reka kod Brusa.U pripremi postavke, Iliću su pomogli u više institucija, Državna arhiva u Londonu, Imperijalni ratni muzej, privatne kolekcije porodica pripadnika Jedinice za specijalne operacije i Meklejnove vojne misije.Saradnci na projektu bili su i Ministarstvo odbrane,Arhiv Jugoslavije,kao i za potrebe izložbe u Kruševcu-ovdašnji Narodni muzej.

Fotografije i dokumenta,dodaje autor postavke,podsećaće buduće generacije na vreme kada su se “Srbi i Britanci borili za slobodu zajedno,rame uz rame,u najmračnijem periodu 20.veka”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati