„BALADA VEŠANIH“ U SPOMEN NA 15 TRAGIČNO NASTRADALIH: Održana komemoracija stradalim mladim Subotičanima

J. L.

18. 11. 2020. u 15:25

POLAGANjEM venaca kod spomenika „Balada vešanih“, ispred suda u Subotici, danas je obeležena je 79. godišnjica stradanja 15 subotičkih rodoljuba.

„БАЛАДА ВЕШАНИХ“ У СПОМЕН НА 15 ТРАГИЧНО НАСТРАДАЛИХ: Одржана комеморација страдалим младим Суботичанима

Foto: J. L.

Tragičnog 18. novembra 1941. godine fašisti su pred prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem mladiće i jednu devojku koji su pružali otpor ideologiji nacizma i fašizma.

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac su položili član Gradskog veća Ilija Đukanović, zamenik predsednik Skupštine grada Nebojša Crnogorac i sekretar SUBNOR-a Nikola Ivošević, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

- Ovaj datum je možda dobija više na značaju nego ranije, jer smo svedoci napora prekrajanja istorije i izokrenutih vrednosti. Republika Srbija i Grad Subotica će uvek odavati počast i negovati kulturu sećanja na one koji su svesno želeleli da žive u slobodi i suprostavili se onima koji ugnjetavaju slobodu i razvoj svakog pojedinca bez obzira na naciju, veru, pol... – poručio je Dragi Vučković.

- Drago mi je što mladi svake godine odaju počast ovim nevinim žrtvama, ali isto tako je značajno da, kada prolaze pored ovog spomen obeležja, da pomisle u današnjem vremenu kako je moguće da neko ko želi ljudske stvari mora da položi život za njih. Ovo su bili mladi, šklovani ljudi, nosioci razvitka zajednice, čiji su životi u jednom danu presečeni i ogrešićemo se ako jednog dana prestajemo da ih se sećamo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna