“NOĆ MUZEJA” U PARAĆINU: Od atraktivne izložbe “Leonardo da Vinči”, do radionice tkanja i promocije novog projekta (FOTO)

Z.R.

14. 11. 2020. u 21:02 >> 21:02

PARAĆINCI su večeras, kada se u manifestaciji “Muzeji za 10” obeležava Noć muzeja, u novoj zgradi Kulturnog centra mogli da pogledaju izuzetnu izložbu “Leonardo da Vinči – naučnik i pronalazač” autorke Anje Radaković, inače muzejskog savetnika beogradskog Muzeja nauke i tehnike.

“НОЋ МУЗЕЈА” У ПАРАЋИНУ: Од атрактивне изложбе “Леонардо да Винчи”, до радионице ткања и промоције новог пројекта (ФОТО)

Foto: Z.R.

Postavka kroz makete i crteže predstavlja manje poznatu stranu Leonardove ličnosti – inženjersku i naučničku.

Leonardo je bio ne samo veliki umetnik i inženjer, već i naučnik, filozof i maštoviti vizionar. Njegovo shvatanje renesanse, čiji je bio vesnik, nagonilo ga je i da se strasno bavi preispitivanjem antičke nauke i da sve podvrgava ekperimentalnoj proveri, napisao je, između ostalog, Milorad Ristić, predstavljajući izložbu. Publika se, uz poštovanje epidemioloških mera, najviše zadržala kraj makete propelera, koji je preteča današnjeg helihoptera.

Foto: Z.R.

U popodnevnim satima u ovom prostoru održana je radionica tkanja “Prepletaji”, u okviru koje je organizovana prezentacija o kreativnom preduzetništvu inspirisanom kulturnim nasleđem, uz istovremenu najavu projekta “Podsticanje kreativnog preduzetništva u Pomoravlju”, čiji je autor dr Hristina Mikić.

- Zbog vanredne situacije u Paraćinu, odnosno epidemije kovida, izložba nije imala svečano otvaranje, ali je zainteresovani mogu pogledati do 15 decembra, uz prethodnu najavu. Najavili smo i projekat oživljavanja kulturnog nasleđa kroz kreativno preduzetništvo koji će se realizovati narednih meseci, što je podsticaj svih lokalnih stvaralaca koji se bave kreativnim radom da se prijave, a Zavičajni muzej će sve to promovisati kao kulturnu baštinu – rekla je, tim povodom, v.d. direktorka Tijana Pešić.

Foto: Z.R.

Paraćinski muzej ovaj projekat realizuje sa Institutom za kreativno preduzetništvo i inovacije, uz podršku Ambasade SAD u Srbiji. Njegova autorka, Hristina Mikić, navodi da projekat obuhvata tri faze, počev od animiranja zainteresovanih stvaralaca, osmišljavanja Laboratorije kreativnog stvaralaštva, preko edukacije polaznika, do prezentacije rezultata javnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri