U ČAČKU OBELEŽEN DAN PRIMIRJA: Položen venac na spomenik "Četiri vere"

V.I.

11. 11. 2020. u 16:11

POVODOM obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu u sredu je gradonačelnik Čačka Milun Todorović položio lovorov venac na spomenik “Četiri vere”, podignut 1934. na Gradskom groblju u Čačku, koji je jedinstveno spomen obeležje na svetu, jer piramida na sve četiri strane sadrži obeležja sve četiri vere koje su se tukle u Velikom ratu: pravoslavni i katolički krst, muhamedanski polu mesec i šestokraku Davidovu zvezdu, a ispod spomenika je skripta u kojoj su pohranjeni zemni ostaci 914 ratnika iz Srbije i još 14 država Centralnih sila.

У ЧАЧКУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРИМИРЈА: Положен венац на споменик Четири вере

Foto: GU Čačak

Todorović je zapalio i sveću na spomenik srpskom vojskovođi u Prvom svetskom ratu, komandantu Druge armije vojvodi Stepi Stepanoviću, koji se takođe nalazi na čačanskom groblju.

- Na dan kada obeležavamo potpisivanje primirja i kraj Prvog svetskog rata, ali i veliku pobedu i vaskrsenje srpske države, sećamo se vojnika, ratnika i civila, velikih vojskovođa i junaka, koji su dali svoje živote za odbranu Srbije i doneli joj slobodu. Veliku žrtvu su naši preci podneli u ratu, a mi se danas nalazimo na velikim iskušenjima u miru. Tokom poslednjih nekoliko meseci, skoro svaki aspekt našeg života je promenjen, a pandemija koronavirusa nas je podsetila da su heroji i danas, svuda oko nas.

Foto: GU Čačak

Pre svega lekari i medicinske sestre, tehničari, zdravstveni radnici koji su u samom centru odbrane, ali i svi ostali koji brinu o deci, starima, ugroženima, svako na svom radnom mestu, u porodici, vrtiću, školi, svom komšiluku. Boreći se, svi zajedno protiv pandemije, uviđamo da su slobode i vrednosti, za koje su se borili naši preci, dragocene, a naš dug njima najveći mogući. Našem vojvodi Stepi Stepanoviću i svima njima, dugujemo večni pomen i zahvalnost, a njihov primer će nas uvek inspirisati i voditi napred – kazao je gradonačelnik Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)