KOMPLIKOVANA SITUACIJA U NIŠU: Višestruko povećan broj prvih pregleda, otvorena i hala "Čair" kao privremena kovid bolnica

Tanjug

10. 11. 2020. u 16:34

U NIŠU se epidemiološka situacija komplikuje, izjavio je danas direktor Klinike za anesteziju Kliničkog centra Niš Radmilo Janković i istakao da se u tom gradu višestruko povećava broj prvih pregleda i pozitivnih na korona virus.

КОМПЛИКОВАНА СИТУАЦИЈА У НИШУ: Вишеструко повећан број првих прегледа, отворена и хала Чаир као привремена ковид болница

Foto: J. Ć.

- Situacija u Nišu se komplikuje, a mnogo je komplikovanija i teža kada se uzme u obzir da smo preplavljeni teškim pacijentima - rekao je Janković i dodao da trenutno imaju skoro 170 pacijenata što je pet puta više u odnosu na pre deset dana.

Naveo je da je situacija još uvek pod kontrolom, ali da se u narednih deset dana očekuje pogoršanje.

Dodao je da većina Kliničkog centra u Nišu i dalje radi u zelenom režimu, odnosno za nekovid pacijente, dodajući da je uglavnom najveći pritisak na intenzivnu i poluintenzivnu negu, odnosno životno ugrožene pacijente.

- To je nešto na šta smo navikli, ali bližimo se martovskom scenariju i to sve brže - rekao je Janković.

Naveo je da Klinički centar u Nišu ima 3.500 zaposlenih i da je do sada koronu imalo njih manje od 150 koji su se, kaže, uglavnom zarazili van te zdravstvene ustanove.

Janković je rekao da je trenutno broj zaraženih zdravstvenih radnika jednocifren i da se situacija prati svakog dana.

- Juče smo imali jednog novozarazenog zdravstvenog radnika, ali mislim da će se i to pogoršati - rekao je Janković.

Ukazao je da situacija u Nišu mnogo bolja nego u drugim delovima Srbije gde je dramatična, ali da će i tu biti prilično teško.

- Za nekoliko dana ćemo biti pred maksimalnim ispitom. Ljudi su iscrpljeni, ovo traje predugo, a teret se uglavnom svalio na iste zdravstvene radnike - rekao je Janković.

Zbog povećanja broja zaraženih, u Nišu je danas ponovo otvorena privremena kovid bolnica, hala "Čair", u kojoj će, prema rečima koodinatora te bolnice Gorana Mitrovića, biti smešteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

On je pojasnio da hala "Čair" ima 180 kreveta i da će tu raditi 20 lekara i oko 40 medicinskih sestara.

- Za razliku od prvog talasa epidemije u aprilu, hala je sada opremljenija i greje se - rekao je Mitrović i dodao da bolnica raspolaže EKG aparatima, defibrilatorom, bocama sa kisonikom...

Kako je istakao, prva ekipa lekara koji će lečiti obolele u hali "Čair" već je spremna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024