RIMSKE TERME 50 GODINA NAKON OTKRIĆA Skup u Naučno tehnološkom parku u Čačku

V. I.

23. 10. 2020. u 13:18

РИМСКЕ ТЕРМЕ 50 ГОДИНА НАКОН ОТКРИЋА Скуп у Научно технолошком парку у Чачку

Foto: Narodni muzej Čačak

NARODNI muzej Čačak organizuje skup “Rimske terme 50 godina nakon otkrića: dijalog nasleđa i zajednice”, koji će se održati 29. i 30. oktobra u Naučno tehnološkom parku u Čačku (Startap centar).

Skup je posvećen obeležavanju jubileja, 50 godina od istraživanja i prezentacije Rimskih termi smeštenih u gradskom jezgru Čačka i zaleđu gradskog šetališta. Istraživanje termi predstavlja početak rada na otkrivanju antičkog nasleđa u samom gradu i na široj teritoriji u oblasti delovanja Muzeja u Čačku.


Posle arheoloških radova 1970. godine objekat je konzerviran u periodu od 1970. do 1972. godine u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, a prema projektu Radoslava Prokića. Rimske terme u Čačku proglašene su za spomenik kulture (Službeni glasnik, broj 126 od 14. IV 1970. godine) – podsetila je Delfina Rajić, direktorka muzeja.
Prvi dan skupa referate će izlagati stručnjaci koji se na direkatan ili indirektan način bave arheološkim kulturnim nasleđem. Prikazaće se putevi istraživanja, interpretacije i prezentacije kulturnog nasleđa, sa naglaskom na razvoj arheološkog lokaliteta kroz održivo upravljanje i implementaciju u svakodnevni život zajednice. Drugi dan skupa organizovaće se panel diskusija „Rimske terme 50 godina nakon otkrića: rimsko nasleđe Čačka, naša zajednička baština“. Prateći program skupa je izložba na otvorenom Antički Čačak.

Skup je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, kao i uz podršku Grada Čačka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)